Barbados poválečných let
Clarke, Austin: The Polished Hoe

Barbados poválečných let

Poslední, čerstvě oceněný Clarkův román naplňuje pomyslný kruh a vrací se svým dějem na Barbados poválečných let. Je životním příběhem typické místní ženy, vyprávěném v rozmezí 24 hodin.

V úterý 5. listopadu bylo v kanadském Torontu slavnostně oznámeno udělení letošní ceny Giller Prize - prestižního ocenění pro nejlepší kanadský román nebo sbírku povídek v angličtině. Vítězem se stal sedmašedesátiletý Austin Clarke původem z Barbadosu a jeho nejnovější román The Polished Hoe, odehrávající se v Západoindickém Souostroví v roce 1952.

Volba Austina Clarka je uznáním multikulturního charakteru nejen literárního, ale i politického smýšlení v současné Kanadě. Clarke se narodil na Barbadosu, a do Kanady se přistěhoval až v roce 1955, ve svých jednadvaceti letech. Pracoval pro rádio CBC, přednášel na několika amerických a kanadských univerzitách, a vždy byl angažovaným mluvčím kanadské černošské komunity - působil například v Kanadském Výboru pro Imigraci a Uprchlíky (Canadian Immigration and Refugee Board).

První dvě Clarkovy prózy, Survivors of the Crossing (1964) a Amongst Thistles and Thorns (1965) představují Barbados jako temné a zbídačené místo plné rozporů, kde jedinou naději pro uspokojení ctižádosti představuje únik do Ameriky. Počínaje dalším románem The Meeting Point (1967) se děj Clarkových knih přesouvá do Kanady a ukazuje, jak onen vytoužený únik vypadá v praxi. Se směsí tragiky a humoru Clarke popisuje boj černých imigrantů o přežití v novém prostředí, proces adaptace a osvojování si nových hodnot, a zároveň zoufalou snahu neztratit v tomto boji tvář a hrdost na vlastní původ.

Poslední, čerstvě oceněný Clarkův román naplňuje pomyslný kruh a vrací se svým dějem na Barbados poválečných let. Je životním příběhem typické místní ženy, vyprávěném v rozmezí 24 hodin. Porota na něm ocenila jeho: "výmluvnou kompozici, která je částečně vyprávěním otroka, částečně milostnou baladou, částečně Shakespearovskou operou, zpívanou na pozadí života jedné ženy."

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Thomas Allen Publishers, 2002, 480 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse