V zapadlé horské vesnici
Legátová, Květa: Jozova Hanule

V zapadlé horské vesnici

Když před necelým rokem vydala Květa Legátová povídkovou knížku Želary, zdála se jako závan z literárních časů, kdy psaný jazyk byl košatý a čistý, osudy hrdinů vášnivé a kdy se autoři nebáli baladického tónu.

Když před necelým rokem vydala Květa Legátová povídkovou knížku Želary, zdála se jako závan z literárních časů, kdy psaný jazyk byl košatý a čistý, osudy hrdinů vášnivé a kdy se autoři nebáli baladického tónu. Příběhy obyvatel vesnice na moravských kopanicích z časů jaksi neurčitě meziválečných si našly čtenáře tak rychle, že se v anketě Lidových novin o nejlepší knihu roku dostaly do nejužšího výběru. Teď přichází autorka s dalším z ˝želarských˝ motivů, a tentokrát je to příběh mnohem konkrétnější. Mladá lékařka, pracující za druhé světové války v odboji, musí zmizet před gestapem, a aby za sebou zametla stopy, provdá se za muže ze zapadlé horské vesnice. Venkovský život, původně braný jako provizórium, se jí postupně naplňuje milostným citem, kterému se nedokáže ubránit.

Květa Legátová se ve své nové knize nezpronevěřila pověsti autorky, která umí kultivovaně zacházet s jazykem a čerpat z důvěrné znalosti kopanického života, který kdysi poznala jako venkovská kantorka. Jenže čtenář nutně srovnává s předchozími Želary, s jejich spontánností a neuchopitelností. S příběhy, které zdánlivě samy plynou a vybuchují autorce pod rukama. Jozova Hanule naopak příliš míří k cíli, a s příliš jasným poselstvím. V konstrukci příběhu se tentokrát víc prosadil rozum a spekulace. Ale i tak nová knížka Květy Legátové patří k tomu nejlepšímu na knihkupeckých pultech. Mimochodem, autorka ji původně psala jako scénář, přesněji řečeno filmovou povídku. Tak ji také před časem objevil Petr Jarchovský, do scénáře ji skutečně zpracoval a film se už točí.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Katarína,

Na film Želary rozhodne nedám dopustiť, je pekné, že sa ešte tvoria filmy, ktoré človeka nútia premýšľať.. filmy a knihy, v ktorých sa otvára jednoduchý a pritom tak zložitý život ľudí.V dnešnej dobe častokrát potrebujeme podobný impulz, aby sme sa prebudili zo svojho sveta a začali sa na svet dívať novými očami.

Marťas,

Knížka Jozova Hanule rozhodně nemá chybu. Jako jednu z málo knížek jsem ji měla přečtenou během jednoho dne.

Jitka,

No ja nevim,chvilema mi prijde,ze herci ty sve texty jenom odrikavaji,jako treba ve scene Hrebik je zarazeny od minule.Ale mozna kdybych necetla knizku tak budu s filmem spokojena....

Jakub,

Když už se recenze na konci zmiňuje o filmu Želary, dovolte mi několik slov na jeho adresu. Po technické stránce krásně natočený film, který ale s knihou (což je běžné) nelze srovnat. Nesahá ji totiž ani po kotníky a ten konec...!