Novinky z knižního trhu v Řecku
Řecká literatura, leden 2002

Novinky z knižního trhu v Řecku

Největší pozornosti se v současnosti těší próza. V Řecku v posledních letech výrazně stoupla nabídka domácích autorů, kteří publikují jednu knihu za druhou.

Největší pozornosti se v současnosti těší próza. V Řecku v posledních letech výrazně stoupla nabídka domácích autorů, kteří publikují jednu knihu za druhou.

Tasos Russos nedávno představil svoji novou knihu Kopec, v níž popisuje zvláštní příběh architekta Petra. Ten si pronajal krásný dům a snaží se zmírnit žal své osmileté dcery, které zemřela při autohavárii matka. Naproti balkonu dětského pokoje je nízký kopec se dvěma stromy. Dítě je velmi citlivé a začíná se přátelit s "duší" tohoto kopce. Otec dívenky pozorně, ale navýsost jemně a taktně svoji dcerku a její podivný druh přátelství pozoruje. Nejdříve tento jev považuje za důsledek přecitlivělosti a fantazie malého dítěte, ale když "vztah" pokračuje, rozhodne se odhalit příčinu tohoto tajemství. Dostává se tak do komplikované situace, která se zdá pohltit jeho i dcerku.

Jannis Xanthulis se obrátil jako mnozí současní řečtí spisovatelé do nedávné minulosti a vydal román s názvem Turek na zahradě. Děj se odehrává mezi roky 1958 a 1998. Na zahradu starého paláce Zanna Rizudise z Rumunska, kde to vonělo rajčaty a uhlím, přišel v červenci 1958 jedenáctiletý chlapec a probudil množství stínů a vzrušení, aniž by to jakýmkoli způsobem plánoval. Neexistovaly žádné obecné plány. Jen jedna napůl zapomenutá událost Historie.

Stejně jako předchozí knihy, i poslední dílo Nikose Chuliarase balancuje mezi skutečností a světem fantazie. Jmenuje se Ateliér spánku a je přirovnáváno k "minovému poli s hlubokým a rozvratným humorem".

Podobný druh humoru najdeme i u autorky Soti Triantafyllu, kterou jsme měli možnost spatřit i na pražském Světu knihy 2000, kde představila svoji tehdy poslední knihu a v Řecku jednoznačný bestseller Továrna na tužky. Letos jí vyšla další kniha s názvem Chudá Margo. Autorka se pouští do rozboru psychiky dívky Margo, která se rozhodne, že odejde z nudného středozápadu Ameriky, kde se narodila a žila, do Hollywoodu. Jednoho dne se prostě sebere, nasedne na ranní autobus a odjede. Na konci cesty stojí Cesar, mladý, šíleně zamilovaný Mexičan a Max, fanatický obdivovatel kin, manažer rockové skupiny Gringos. Dále Margo potkává Grega, píšícího své paměti a celou řadu dalších lidí, kteří naplňují její život něhou, chaosem a zoufalstvím. A přestože Chudá Margo vypráví o tom, jaké to je být mladý, neklidný a překvapený ve velkém městě, není to román o sexu, drogách a rock´n´rollu, ale o dospívání, volném pádu a neopětované lásce.

Naprosto odlišným druhem vyprávění se vyznačují díla nám taktéž známého řeckého prozaika Menise Kumandarease. Tento "typický Athéňan", jak si s oblibou nechá říkat, navštívil Festival spisovatelů 2000 v Praze a na letošním Frankfurtském knižním veletrhu četl ze svých děl. I název jeho poslední knihy je pro něj příznačný: Dvakrát Řek. Stejně jako v předchozích prózách, i v této se autor soustředí na obyčejné, na první pohled nezajímavé postavy. Sleduje osudy dvou rodin od roku 1949 do roku 1990. Opraváře a jeho ženu. Jak se může stát kopáč spisovatelem a jeho dívku dostane jiný. Turecko-Řecko 2:1. Představení Aristofana na Makronisu, ostrově neblaze proslulém v dobách vojenské junty jako místo vyhnanství a nucených prací. Přednáška velikána řecké poezie Angela Sikeliana. Tiskárny, domy, ulice. Nesnažte se pochopit. Čas je hra. A Athény všude.

Stručný exkurz současnou řeckou literaturou zakončím poznámkou o knize, která se zabývá vztahem hudby a filmu. Napsal ji Kostas Mylonas a jmenuje se Hudba v řecké kinematografii. Hudba zajisté hraje velkou roli v každém filmu, ale v Řecku jde navíc o jakési národní credo. Řecká hudba a její specifičnost jsou něčím, co nesmí nikde chybět, takže skladatelé Chatzidakis či Theodorakis se mohou právem počítat mezi bohy na Olympu.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

kuba,

mužete mi laskavě napsat proč tady nemáte Filemóna ?