Italské detektivky
Dibdin, Michael: And Then You Die

Italské detektivky

Pobyt v Itálii, kterou Dibdin zná skutečně jako málokdo, mu poskytl látku pro sérii detektivních románů, které spojuje postava benátského policisty Aurelia Zena...

Detektivka má v anglické literatuře dlouhou a úctyhodnou tradici. Conan Doyle, Agatha Christie či Chesterton našli důstojné pokračovatele v autorech jako je P. D. Jamesová, Ruth Rendellová, Ian Rankin či Michael Dibdin.

Michael Dibdin (do češtiny dosud nepřeložený) se narodil v roce 1947, vystudoval anglickou literaturu na univerzitě v Sussexu a kanadské Albertě, první román The Last Sherlock Holmes Story (Poslední příběh Sherlocka Holmese) vydal v roce 1978 a poté strávil několik let v italské Perugii, kde vyučoval na univerzitě. Pobyt v Itálii, kterou Dibdin zná skutečně jako málokdo, mu poskytl látku pro sérii detektivních románů, které spojuje postava benátského policisty Aurelia Zena. První díl řady s názvem Ratkin vyšel v roce 1988, pak následovaly knihy jako Cabal (Kabala, 1992), Dead Lagoon (Mrtvá laguna, 1994), Cosi Fan Tute (1996), A Long Finish (Dlouhý konec, 1998) a Blood Rain (1999). Román And Then You Die (A pak zemřeš, první vydání 2002, paperback 2003) je osmým dílem řady. Před několika týdny se na pultech knihkupectví objevil díl devátý s názvem Medusa. V průběhu předchozích sedmi dílů Dibdin provedl čtenáře prakticky po celém apeninském poloostrově a – kromě neuvěřitelně napínavých příběhů – nabídl úžasně hluboký a obsáhlý portrét italské společnosti druhé poloviny dvacátého století, včetně politických poměrů a mafiánských politických dohod a kontraktů uzavíraných v zákulisí, to vše obohacené o strhující pohledy na italskou kulturu a nádhernou přírodu. V posledním díle zažil dosud poměrně suverénní Aurelio Zen nepříjemnou příhodu – mafii se podařilo v závěru nastražit bombu do jeho vozu a román končí explozí. Mnozí čtenáři se domnívali, že Zen při explozi umírá a řada románů tak končí. Proto je vlastně už začátek And Then You Die překvapivý, neboť se dozvídáme, že Aurelio Zen explozi zázračně přežil.

Z četných utržených zranění se Aurelio Zen zotavuje pod přísnou ochranou policejních složek na toskánském pobřeží a připravuje se na soudní proces, ve kterém má ve Spojených státech svědčit proti mafiánskému gangu drogových dealerů. Ale nebyl by to Aurelio Zen, aby se v jeho přítomnosti něco nestalo – majitel vily, ve které Zen bydlí, je záhadně zavražděn a rozbíhá se kolotoč nejšílenějších podezření a domněnek, který má za následek, že je Zen odeslán na Island. Zde do příběhu vstupuje milostná zápletka, neboť benátský detektiv trávil rekonvalescenci v přítomnosti své milé, od níž je náhle odloučen. Oproti předchozím Zenovým dobrodružstvím má tento díl podstatně komornější ladění: neprovede nás po celé Itálii, neseznámí s významnými kapitolami italské historie, nicméně napětí a momenty překvapení nejsou o nic slabší.

Román se čte doslova jedním dechem a Dibdin dokáže čtenáře překvapit doslova na každém kroku. A otevřený konec – kdy nevíme, jestli Aurelio Zen skutečně dojde osobního štěstí – vlastně poukazuje k dalšímu dílu: všichni, kteří si postavu tohoto detektiva oblíbili (a vzhledem k jeho vlastnostem jich jistě není málo) se mají na co těšit.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Faber, London, 174 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse