Indie, ženy, muži, děti, rodiny, domov, práce, vlaky…
Nair, Anita: Dámské kupé

Indie, ženy, muži, děti, rodiny, domov, práce, vlaky…

Moderní indický román zpracovávající několik příběhů žen z různých společenských vrstev.

Když se podíváme zblízka na knihy zařazené do kategorie tzv. ženské tematiky, zjistíme, že se na pultech o sebe opírají z jedné strany knihy D. Steelové, J. Collinsové (to v lepším případě), produkce nakladatelství typu Domino (namátkou některé názvy: Ďáblova dědička, Pirátova milenka, Sladký hřích apod.), a ze strany druhé třeba knihy OWP (V. Woolfová se musí obracet v hrobě).

Mezi těmito knihami se nedávno objevila velice zajímavá a poutavá kniha indické spisovatelky Anity Nairové (nakl. Eroika). Je to zřejmě první kniha ze současné Indie věnující se čistě ženám, což ovšem neznamená, že by nebyla určená mužům či dětem. Naopak, autorka popisuje životní příběhy několika žen, které se náhodně potkají v jednom vlakovém kupé. Již během čtení zjišťujeme, jak si jsou příběhy žen ve vzdálené Indii a u nás podobné. Na povrchu tzv. moderní společnost jako kdekoli jinde; cornflakes k snídani, moderní zařízení bytů a domů, poslední značky aut, komfort hodný hollywoodských hvězd... Ale co skrývá sárí? Ženy sevřené v tradičních rolích matek a poslušných manželek, které se s poslušností podřizují mužským a rodinným příkazům a rozmarům, a kolem nikdo, kdo by alespoň vyslechl, co ženu trápí. Většinou poslední osobou, kterou toto zajímá, je ženina matka. Společnost je rozdělená velmi přísně na „mužské“ a „ženské“ části.

Anita Nairová se takříkajíc dostala pod kůži svým hrdinkám, které nemají možnost se svěřit a jen velice pomalu a s vypětím všech sil znovu nalézají svobodu. Ne tím, že se rozvedou, rodinu opustí či vyvolají revoluci. Ale samy v sobě. Začnou si svoje postavení uvědomovat, berou ho do rukou a aktivně se začnou o svůj život zajímat. A jak dokládá nejeden příběh této knihy, někteří muži jsou tím sami příjemně překvapeni a berou s povděkem aktivitu svých manželek. Velice jemně je zde vykreslena ženská duše současné indické ženy, jež nepostrádá poezii ani naturalistické pasáže, vyprávění žen se zdají být téměř autentickými zápisy ženských zpovědí, realita, místy dosti krutá, neruší vnitřní monology hrdinek pocházejících z různých společenských tříd tolik rozvrstvené indické společnosti. Kniha je za poslední dobu jednou z mála, která překonává kulturní, náboženské a společenské bariéry a dovede obohatit čtenáře na celém světě.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Petra Kůsová, Eroika, Praha, 2003, 276 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse