Gary Snyder
Snyder, Gary

Gary Snyder

Kromě četných básnických sbírek Snyder (nar. 1930) vydal knihu Earth House Hold (č. DharmaGaia, Maťa, 2000), zápisky z putování po amerických horách i cest na Východ, deníkové záznamy popisující život v zenovém klášteře, ale také úvahy o lidské společnosti, které se staly základním textem hnutí hippies.

Gary Snyder se narodil 8. května 1930 v San Francisku, avšak vyrostl na farmách na severozápadě USA. V mládí pracoval jako dřevorubec, námořník, či požárník. Na Reed College vystudoval literaturu a antropologii, strávil jeden rok na postgraduálních studiích univerzitě v Berkeley. Již během 50. let se v San Francisku seznámil s vůdčími duchy Beat Generation, poté odjel do Japonska, kde se zabýval zenbuddhismem. Právě tento zájem společně se zkušeností s prací na venkově je určující pro Snyderovu poezii.

Gary Snyder získal za svůj život mnoho ocenění, v roce 1974 za sbírku Turtle Island i Pulitzerovu cenu. Z ostatních sbírek poezie jmenujme alespoň are Riprap (1959), Myths & Texts (1960), The Back Country (1967), Regarding Wave (1969) či Axe Handles (1983). Dále stojí za zmínku Zemědům (Earth House Hold, 1969, č. DharmaGaia, Maťa, 2000), zápisky z putování po amerických horách, z cest na Východ, deníkové záznamy popisující život v zenovém klášteře, ale také úvahy o lidské společnosti, které se staly základním textem hnutí hippies.

Na vydávání děl Garyho Snydera v češtině se specializuje nakladatelství Maťa.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse