Premio Viareggio 2004 za prózu
Premio Viareggio 2004 za prózu

Premio Viareggio 2004 za prózu

Zpráva o udělení ceny Viareggio 2004 za prózu a anotace vítězné knihy.

V těchto dnech bylo uděleno ocenění Premio Viareggio, cena, která byla v prvních letech udělována pod slunečníky na pláži Viareggia a která je druhou nejstarší literární cenou v Itálii, hned po o tři roky starším Premio Bagutta, udělovaným v Miláně, jehož letošním vítězem se stal Franco Cordero s románem Podivná pravidla pana B., (Le strane regole del signor B., Garzanti).

Při slavnostním večerním ceremoniálu byl jako vítěz letošního již 75. ročníku v kategorii próza vyhlášen Edoardo Albinati za román Ztráty vědomí (Svenimenti, nakladatelství Einaudi, 2004). Ve finálovém hlasování za sebou nechal mimo jiné vítěze ceny Premio Strega Uga Riccarelliho či Giuseppe Culicchiu s knihou Země zázraků (Il paese delle meraviglie, Garzanti).

Edoardo Albinati je zajímavou postavou nejen pro svou poetickou a prozaickou literární činnost. Kromě toho, že vyučuje literaturu ve věznici Rebibbia na okraji Říma zajímá se také o problematiku uprchlíků a působil i několik měsíců jako dobrovolník v Afghánistánu. Z těchto silných osobních prožitků čerpá inspiraci pro svoji literární činnost.

Život ve věznici se stal podkladem pro knihu Divoký květen (Maggio Selvaggio, Mondadori, 1999), mise v Afghánistánu zase pro námětem pro Návrat (Il ritorno, Monadori, 2002). Obě knihy jsou napsány deníkovou formou, která autorovi dovoluje bezprostředně se věnovat místům, na nichž vládne násilí.

Jeho zatím poslední a čerstvě oceněná kniha Ztráty vědomí je sledem náhledů do problematiky bezvědomí způsobeného nejrůznějšími příčinami: obyčejným omdlením, anestesií, hypnózou, předávkováním drogami, hysterií nebo třebas i orientálními meditacemi. Kniha odráží zkušenosti autora získané při práci ve věznici, ale také z knih, filmů či od přátel. Takto vybaven napsal dílo snažící se hledat odpověď na otázku, co se děje v lidské mysli ve stavu bezvědomí. V případě Premio Viareggio vítěz nebyl odhadován s takovou jistotou jako v vítěz letošního Premio Strega a možná i proto nebyla ještě knize v italských médiích věnována dostatečná pozornost.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse