Nový Batman
Loeb, Jeph: Batman

Nový Batman

Nový Batman s názvem Ticho je klasický moderní mainstreamový komiks, jakých se u nás tolik neobjevuje.

Nový Batman s názvem Ticho je klasický moderní mainstreamový komiks, jakých se u nás tolik neobjevuje. Mainstreamový komiks. Samo toto označení zní poněkud bizarně. V komiksu o mainstreamu hovoříme, jedná-li se o klasický superhrdinský komiks, jenž vznikl pro uspokojení mas, a nikoli pro zvrácené choutky několika jedinců, a jenž se náhodou stal slavným.

Batman je postava, která balancuje na hraně mezi žánry již od poloviny osmdesátých let a od slavného Millerova Návratu temného rytíře. Od té doby se čas od času objeví vždy někdo, kdo nahlédne hlouběji do netopýří jeskyně a vyškrábe ze skály další kousek neuvěřitelně silného lidského příběhu. Na Batmanovi se za ta léta podepsaly desítky tvůrců, s jeho postavou laškoval nejeden komiksový scénárista, graficky se Batman liší ještě mnohem více, ale jen málokomu se podaří změnit ono tajemné město Gotham tak, aby to přijali i fanoušci.

O Tichu se tvrdí, že to dokázalo. Jeph Loeb už nějakého toho Batmana napsal a kreslíř Jim Lee patří k těm nejlepším a nejúspěšnějším, kteří se v současnosti v branži pohybují. Tito dva se spolu snaží znovu někam posunout život netopýřího muže.

Leeova kresba je precizní, rovná a přehledná, barvy jsou ostré a jasně dané. Stejně tak pracuje i Loeb. Vytvořil vlastní přesnou vizi batmanovského vesmíru, kterou se nám snaží předložit. V příběhu se objeví mnoho ze starých přátel i nepřátel; vedle Catwoman se objeví Poison Ivy a Bruce Wayne – Batman se opět shledá se svým starým přítelem Clarkem Kentem – Supermanem. Jedná se o širší nahlédnutí do světa nakladatelství DC, ale jelikož v rukou držíme pouze polovinu příběhu, nedá se zatím s jistotou říci, zda autoři doopravdy splnili deklamovaný cíl a posunuli Batmana zase kamsi dál, zda vytvořili dílo, na které budou navazovat i další generace scénáristů.

Pro českého čtenáře může být také poněkud obtížnější orientovat se ve všech postavách, které se na stránkách Ticha objeví. Nejde jen o padouchy, ale také o členy Batmanova týmu. S některými z nich se český čtenář setkává vůbec poprvé a mohou být překvapením, neboť u nás jej známe, pomineme-li filmy, jako samotářského bojovníka – temného rytíře. Loebův Batman není zas tak temný. Spíše vůbec. Je to Batman na vrcholku sil, hrdina v nejlepší kondici, zastižený ve chvíli, kdy má sám o sobě jasno, kdy ještě nedumá nad převzetím absolutní výkonné moci nad Gothamem, ale odvádí skvěle svou detektivní práci. Pomáhá lidem, protože jej potřebují, a i když to dělá po svém, stále je zcela jasně na té správné straně zákona.

První kniha je celkem logicky uzavřena, ale chybějící části skládanky se pochopitelně musí složit až v knize druhé. Proto je nemístné vynášet soudy takto brzy. Snad tedy jen tolik, že Ticho se čte dobře a stejně dobře se na něj i dívá. Překlad Jiřího Pavlovského je příjemně čitelný a rozhodně věci pomohlo i to, že se jedná o komiksového odborníka, jenž má načteny všechny reálie tohoto světa. Grafická práce je perfektní, což je u BB/artu více než obvyklé. Velice elegantně působí přebal, jenž dodá knize netradiční vzezření.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Jeph Loeb: Batman. Ticho 1. Kresba Jim Lee, Scott Williams, překlad Jiří Pavlovský, BB/art a Crew, Praha, 2004, 128 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse