Supermarket sovětských hrdinů
Topol, Jáchym: Supermarket sovětských hrdinů

Supermarket sovětských hrdinů

Supermarket sovětských hrdinů je doslov k českému vydání knihy polského spisovatele Andrzeje Stasiuka Jak jsem se stal spisovatelem. Autorem je Jáchym Topol.

Flašky jsme nechali dole, batohy hodili nahoru. Vlak vybral Čáp. Vlak na východ v pátek večer. Slováci, Ukrajinci se vracej z robot dom. Z českýho západu. Najdem kupé, který není plný. Dvě starší romský dámy, holčina. Jak nás viděla, smykla se jak užovka a šup mezi dámy. Skrývá se za časopis Girl. Ostatní lidi tohle kupé zatím šanovali, protože sou střízlivý. My předstíráme, že je fuk, ke komu do kupé vlezeš. Tohle je čistě mužskej vlak. Dámy nám sdělí, kde je picí kupé. Kořalka došla velice brzo. Přičemž já piju velice opatrně. Před pár dny jsem vysadil antabus. S tím, že na výpravě bude rozumnější pít, jsem se svěřil akorát Stojakovi. Je z naší čtveřice nejuvážlivější. Musíš pít, to bys jinak nepřežil, poradil mi. Dobrá. Abstinence trvala půl roku, porušil jsem ji v Berlíně právě se Stasiukem. A zas jsem se v tom plácal až do antabusu. I ten největší bohatýr se rozpadne do kreténskýho Marmeladova, co svou ženu normálně utrápí a dcerku Soněčku vyžene šlapat. Právě o tom teď vykládám chlapům. Pokyvujou. Čáp, náš vedoucí, stojí u okýnka. Zaplaťpánbů, že jsme v našem hnusným poblitým východoevropským vlaku! Jdou tu otvírat okýnka a člověk v klidu žere vzduch. Stojak mý řeči taky schvaluje. Jen Jirka Zyndram namítá, že Hrabal pil normálně do osmdesátky, než se zabil. Na to nejde nic říct.

Celý text

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Studie

Kniha:

Přel. Václav Burian, doslov Jáchym Topol, Prostor, 2004, 232 s.

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

mag,

Stasiuk i Topol to mentalne, literackie pokrewieństwo dusz,połączone jakimś nieokreślonym doświadczeniem pokoleniowym i wspólną rzeczywistością. Supermarket Topola jest właśnie tego wyrazem-osobistą(osobliwą)podróżą,metafizycznym wchłanianiem ludzi i miejsc niezwykłych w swej zwyczajności-miejsc,gdzie wszystko się kończy i zaczyna,gdzie mogą i rodzą się fascynacje...

Lukzz,

Stasiuka i Topola jsem precetl v pomerne kratkem case. U obou mam ale zakladni problem rychlosti psani. Zatimco vsak Stasiuk hypnoticky vzpomina a jeho text je pekny a plasticky, u Topolova textu nechapu proc vznikl... A proc maskuje sve jasne rozlustitelne spoluchodce. Navic o stasiukovi je to malo, vice o pouti. Nuda!