Barbar Conan opět na scéně
Busiek, Kurt; Nord, Cary: Dcera Pána Mrazu a jiné povídky

Barbar Conan opět na scéně

Nového Conana začali v nakladatelství Dark Horse vydávat v roce 2004 a rázem se stal hitem. Jeho scenárista Kurt Busiek je v Americe velmi oblíben, má na kontě jeden z nejúspěšnějších „velkých“ komiksů s názvem Marvels (Zázraky).

Nového Conana začali v nakladatelství Dark Horse vydávat v roce 2004 a rázem se stal hitem. Jeho scenárista Kurt Busiek je v Americe velmi oblíben, má na kontě jeden z nejúspěšnějších „velkých“ komiksů s názvem Marvels (Zázraky). V nich popisuje život fotografa Dayli Bugles, který za svůj život pozoroval vzestup superhrdinů. Příběh získal obrovskou popularitu a nebylo to jen tím, že se v něm objeví všichni důležití superhrdinové ze světa nakladatelství Marvel.

Od té doby se však od něj fanoušci nedočkali žádného pořádného komiksu, věnoval svou pozornost hlavně řadě Astro City, která ale tak nějak nebyla to pravé. A pak se vrhnul na Conana. Oživil ho, vzkřísil z mrtvých, protože conanovské komiksy v minulosti tak trochu zašly na úbytě. A že je to škoda! Vždyť i u nás na Conana narazil každý (byť by šlo jen o odlesk celého umělého mýtu ve filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli). Nejslavnější postava z knih R. E. Howarda, která vznikla ve 30. letech minulého století (1932) je prototypickou ukázkou hrdiny heroické fantasy plné nezkrotné odvahy, mečů, magie a krásných žen. Barvitost a novost, se kterou Howard svého barbara líčí, z něj udělala legendu už v době vzniku.

Samotář a tulák (později pirát, žoldák, zloděj a nakonec i král), ale hlavně bojovník, tak trochu zvířecí Conan Cimmeřan je postavou autorského světa, který si propracovaností nezadá s Tolkienovou Středozemí. Zároveň je to hrdina, který rozdmýchává krev v žilách a hraje na to nejstarší v nás – zvuk válečných bubnů zní sice abstraktně, ale stačí pouhopouhý jediný příběh a každý pochopí, jak dobře umí Conan hrát na mysl čtenářů.

Je to dáno i úsporným stylem, kterým Howard psal, uměním zkratky a přitom dokonalou opisností, s kterou líčil barbarské i utopické kraji. I jeho vyprávěcí styl ulehčil převod jeho děl do komiksu (u každé povídky se to stalo hned několikrát). Jenže časem se příběhy ohrály a nové (a bylo jich tisíce, Conanův svět je dodnes mezi autory fantasy populární) zdaleka nedosahovaly kvality originálu. Conan zažil úpadek i v literatuře, i v komiksu. Pak přišel Kurt Busiek a vrátil mu lesk a slávu, v čemž mu pomohl i skvělý kreslíř Cary Nord. Ten přesně vystihl chutě současných fanoušků a zároveň se zcela záměrně nechal inspirovat klasikem conanovských ilustrací – Frankem Frazettou. Jeho obrázky se mu čas od času blíží, ale nejsou tak temné. Dalo by se říci, že jsou popovější. I to je jeden z důvodů, proč Conan přitáhl tolik nových čtenářů.

Série je úspěšná, už má i několik vedlejších odboček, a i když ji Busiek opustil, hodlá se do ní brzy vrátit. Svět Conana Cimmeřana je podmanivý. Otevřte tedy novou knihu a začtěte se do klasických příběhů podaných v novém hávu. Jako vylepšení českého vydání dostanete téměř básnický překlad Jana Kantůrka, který zde stojí ve svém království, protože to byl on, kdo Conana objevil a kdo jej první přinesl českým čtenářům. Patos, který v knize najdete, spolu s krásnými ženami a svalnatými muži bojujícími ne pro tu správnou věc, ale pro přežití… To všechno vás donutí milovat Conana Cimmeřana i tehdy, pokud se s ním setkáte poprvé. Film nebyl špatný, ale komiks je jiný. Tam, kde se nedrží Howarda, navazuje na něj v tom nejlepším.

Nová kniha je podmanivá, stejně jako v ní vylíčený svět. Navštivte s Conanem Cimmeřanem bájnou Hyperboreu a staňte se svědky odhalení hrůzných tajemství, díky nimž je hrstka vyvolených bohatá a nesmrtelná! Třeskutý sever už čeká.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Kurt Busiek, Cary Nord: Conan. Dcera Pána Mrazu a jiné povídky. Přel. Jan Kantůrek, Comics Centrum, Praha, 2006, 192 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse