Messiások
Spiró, György: Messiások

Messiások

Nositel Kossuthovy ceny, maďarský spisovatel, básník, literární historik a umělecký překladatel György Spiró vydal po románu A Fogság (Zajetí) další historické dílo s příznačným názvem Messiások (Mesiáši).

Nositel Kossuthovy ceny, maďarský spisovatel, básník, literární historik a umělecký překladatel György Spiró vydal po románu A Fogság (Zajetí) další historické dílo s příznačným názvem Messiások (Mesiáši).

Děj je zasazen do Paříže čtyřicátých let devatenáctého století. V tamějších kruzích polské emigrace se objeví tajemný muž původem z Vilna, který brzy založí sektu, jež hlásá různá učení a také to, že on sám je Pán. Tato mysteriózní osobnost měla významný vliv na přední představitele z řad emigrace po povstání roku 1830-1831, mj. na takové velikány, jako byli MickiewiczSlowacki.

Příběh plný překvapivých zvratů a napětí napsal sám život a Spiró ho opět vzkřísil. S fascinující důkladností, která je pro něho typická, zde plasticky vykresluje každodenní lidské motivy víry a náboženského společenství a maluje živý obraz období, o němž jeho protagonisté netušili, že je érou falešných mesiášů, sekt a kvazináboženských směrů, a zároveň dobou, kdy se začíná utvářet vědomí národa a v níž se ozývají první zvuky revoluce. A přestože protagonisté románu Messiások žijí v Paříži 19. století, poznáváme v nich také hrdiny naší doby.

© Kateřina Horváthová 
Článek vyšel také v Týdeníku A2
Na iliteratura.cz se souhlasem autorky

 

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Magvetõ Kiadó, 2007, 646 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse