Monika Zgustová (Praha, 1957)
Zgustová, Monika

Monika Zgustová (Praha, 1957)

Monika Zgustová, spisovatelka s českými kořeny žijící v Barceloně.

Po studiích ve Spojených státech zakotvila v osmdesátých letech v Barceloně. Spolupracuje s deníky El País a La Vanguardia a s různými španělskými i zahraničními kulturními časopisy. Je klíčovou postavou při uvedení české literatury ve Španělsku. Přeložila více než čtyřicet knih z češtiny a ruštiny od autorů jako např. Hrabal, Hašek, Havel, Seifert, Kundera, Dostojevský, Babel, Achmatova a Cvetájeva. Je spoluautorkou rusko-katalánského slovníku. Vedle různých španělských a severoamerických univerzit přednášela také v Paříži, Bruselu, Varšavě, Praze, Mexiku a na mnoha jiných místech.

Napsala životopis Bohumila Hrabala, V rajské zahradě trpkých plodů. Debutovala divadelní adaptací a publikovala tři knihy, z nichž Tichá žena (Acantilado, 2005) obdržela několik cen. V současnosti vychází další její román, trojjazyčný - Zimní zahrada. Je držitelkou ceny Premio Gratias Agit del Estado Checo za svoji celkovou práci, Premio Ciudad de Barcelona a Premio de las Letras Catalanas.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Chceme tu nechceme,

Vážený Zdeňku, odkud berete svoje informace Vy? Škoda, že jste do té Evropy nevyrazil, dokud to šlo, a neověřil si věci sám, to, co píšete, je hodně zjednodušené.

Zdeněk,

vážená paní,přečetl jsem si v časopise Tema Váš příspěvek a zaujal mne Váš náhled na migranty,zažila jste v USA,že by Vám dali byt,stravu a kapesné,nemusela pracovat a nechtěla se naučit místní řeč???to se děje v Evropě,v Německu a Francii a vyústuje to v zločinecké organizace,poptejte se po Evropě,když ráda cestujete,jak je to doopravdy,v Česku jsou tisíce migrantů,kteří chtějí pracovat a nevyužívají náš socialní system,ale ty,kteří chtějí jen brát tu nechceme,máme jich dost vlastních,zamyslete se,než něco vypustíte z úst

Josef Král,

Vážená paní Zgustová,
proč Vám píšu až třináct let po I. vydání Vaší knihy V rajské zahradě trpkých plodů by bylo možné podrobně zdůvodnit, ale to by vniklo tak dlouhé psaní, že byste se zděsila a  ani nezačala číst. Pokud pro Vás "problém Hrabal" není vyřízen zmíněnou Vaší knihou, klikněte si na www.antikvariatking.cz,(tlačítko Připravujeme k  vydání) kde si můžete přečíst můj Střemhlavý let v kleci (pokusy o hledání vlastní identity a  hovory s Bohumilem Hrabalem). Kromě jiného je to šest rozhovorů v letech 1984 - 86, kdy psal trilogii Svatby v domě, Vita nuova a Proluky a permanentně se nacházel v nádherné psavé euforii. Přestože moje knížka vychází z jiného vztahu k Hrabalovi než Vaše, také se nedočkala vděku od jeho pivních kamarádů. To je tím, že se pasovali na arbitry a  jsou neústupní jako křižáci při ochraně Božího hrobu. Intoleranci v jakékoli podobě nenávidím a tak není divu, že až na vyjímku s Vláďou Merhautem nejsem s nimi kamarád. Ale Vláďa to je spíš Boudník - však jistě znáte Merhautovy knihy, které o něm napsal.
Přeju vše nejlepší v životě i  literatuře.
Josef Král