Varšavské Noci básníků
Varšavské noci básníků (2008)

Varšavské Noci básníků

Jsou mladí, jsou vzdělaní, jsou to umělci, scházejí se v různých klubech, předčítají si svou poezii, debatují o ní. Na konci všeho vypuká párty. Děje se tak přibližně jednou za dva měsíce, děje se tak v noci, za „Noci básníků“.

Jsou mladí, jsou vzdělaní, jsou to umělci, scházejí se v různých klubech, předčítají si svou poezii, debatují o ní. Na konci všeho vypuká párty. Děje se tak přibližně jednou za dva měsíce, děje se tak v noci, za „Noci básníků“.

Tento druh varšavských večírků, kterých se účastní mladá tvůrčí generace, narozená v 80. či 70. letech, má dlouhou historii. Jejími původci jsou Beata Gula a Tomasz Świtalski, kteří v roce 2000 uspořádali první multižánrové setkání, jehož cílem bylo představit začínající i známé básníky. Do poetických večerů byl zakomponován koncert, výstava, performance, či divadelní hra, pokaždé se konala a koná dodnes tzv. soutěž jedné básně, při které začínající básníci přednesou jediný svůj verš. Porotou, která vyhodnotí „nejlepší“ báseň noci, je pak host večera. Ke koncepci tohoto počinu patří také to, že se pokaždé koná v jiném klubu, ke zvláštnostem pak to, že interpreti i publikum jsou poměrně stálí. Poezii za Noci básníků doprovází hudba, stává se performancí, scénickým experimentem, je představena jako nekonečné množství výrazových forem.

Slavných básníků, kteří byli hosty této noci, se počítá na stovky – mezi ta nejzvučnější jména patří Marcin Cecko, Maria Cyranowicz, Jaś Kapela, Michał Kasprzak, Jarosław Klejnocki, Jarosław Lipszyc, Joanna Mueller, Jacek Podsiadło, Marcin Sendecki, Marcin Świetlicki, Joanna Wajs, Paweł Dunin Wąsowicz nebo Filip Zawada.

Noc básníků má také svoje vydavatelství – Biblioteka Nocy Poetów, fungující již od r. 2001. Od té doby zde publikovali mladí nadějní tvůrci jako Pawel Kozioł, zmiňovaná Maria Cyranowicz, pravidelní účastníci nocí Jakub Przybyłowski, Krzysztof Bąk, Zofia Bałdyga či Janusz Kotara.

Poezii jako žánr na pomezí jiných uměleckých forem se snaží prezentovat také další projekt Guly a Świtalského - „Básnické manifestace“ (Manifestacje poetyckie), jejichž IV. ročník se uskuteční 22. 8. ve Varšavě. Hosty té letošní budou např. Adam Wiedemann (nositel Literárního ocenění Gdynia za nejlepší letošní básnickou sbírku – Pensum, vyd. r. 2007), či Krzysztof Bąk (cena Kazimiery Iłłakowiczówny za nejlepší básnický knižní debut r. 2007 – Znaki wodne; Vodní znamení).

Zofia Bałdyga, Kornelia Piela a Adam Zdrodowski jsou také častými hosty a účastníky Nocí básníků, avšak pojí je i to, že jejich poezie byla v dubnu letošního roku prezentována na Festivalu básníků v Olomouci, v Čechách vůbec poprvé, za osobní účasti Zofie a Adama.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse