Vzduch okolo motýla
Stojkova-Klemer, Katerina: Văzduchăt okolo peperudata

Vzduch okolo motýla

Básnická sbírka Văzduchăt okolo peperudata - The Air around the Butterfly (Vzduch okolo motýla) je dvojjazyčná. Autorka Katerina Stojkova - Klemer žije od roku 1995 ve Spojených státech a s angličtinou se sblížila natolik, že jako prvotní napsala anglickou verzi knížky, kterou poté sama převedla do bulharštiny.

Básnická sbírka Văzduchăt okolo peperudata - The Air around the Butterfly ¬ (Vzduch okolo motýla) je dvojjazyčná. Autorka Katerina Stojkova - Klemer žije od roku 1995 ve Spojených státech a s angličtinou se sblížila natolik, že jako prvotní napsala anglickou verzi knížky, kterou poté sama převedla do bulharštiny.

Motivy a témata sbírky jsou však blízká bulharské básnické tradici. Básnířku ovlivnili součastní autoři, jako jsou např. Georgi BorisovKerana Angelova. Tradiční témata však prezentuje filozoficky lakonicky. Pro bulharskou postmoderní tradici je charakteristické opakování slov za účelem hravého efektu (básně Snažím se utéct poprvé z domova; Sus toss aj.). Jiným důležitým znakem poetiky této knihy je její příbuznost s matematickou logikou (básně Ztráta, U vedlejšího stolu, Geometrie aj.). Svou lakoničností a grafickou strukturou se básně podobají matematické rovnici, kde však výsledek nemůže být nikdy přesný. Tímto způsobem autorka čtenáře vyzývá, aby si sám našel neznámou a interpretoval její význam.

Lyrickým subjektem je v řadě básní malá holčička z přímořského Burgasu, která se současně nachází jak v rodném městě, tak i mimo ně – periodicky se opakuje motiv odjezdu z domova a rozchod s jejími blízkými. Lyrická hrdinka je přitom vůči světu kolem sebe velice sensibilní. Hodně metafor se zakládá na vztahu ke zvířecí říši – k motýlovi, kaprovi či sluníčku sedmitečnému. Lyrická hrdinka se zajímá o živý, dynamický a ve vztahu k člověku problematický svět kolem sebe. V básni Sen se lyrický subjekt stylizuje do kapra. Ryba jako symbol představuje tajemství lidského bytí. Lyrický subjekt touží po znovuzrození, transformaci; opouští jeden svět, aby vešel do druhého, a transformuje se z jednoho stavu do druhého.

V básni Prosba je zrcadlo personifikováno a lyrická hrdinka ho prosí, aby vymazalo svou tvář, a tím i její odraz v něm, protože se chce znovu stylizovat a začít nový život. Pozoruje se, ale není narcistická. Její osobnost se formuje spíše na základě vztahu s okolním světem. Básnířka dosahuje ve své poezii harmonie hrdinky se světem, v němž lidská bytost dospívá k souladu s přírodou a živými tvory. Lyrická hrdinka je srovnávána se špetkou soli, která se ve vodě rozpouští, a její povaha je jako „kapesní nožík“.

Poetika sbírky Vzduch okolo motýla není feministická ani narcistická, nýbrž humánně filosofická. V centru pozornosti je jak člověk nacházející se na hranici mezi dvěma světy, tak i člověk žijící v souladu se svým okolím.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Stojkova, Katerina: Văzduchăt okolo peperudata. The Air around the Butterfly (Vzduch okolo motýla). Fakel express, Sofie, 2009, 147 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse