E-kniha a papír: vedle sebe a spolu
Elektronické knihy

E-kniha a papír: vedle sebe a spolu

O technických novinkách je zvykem uvažovat v pojmech: spása, anebo zkáza. Nic mezí tím! Zničí nás to všechny, nebo povznese k výšinám? Hlavním zdrojem extrémně černobílého posuzování je nepochopení a nevědomost, což platí jak o těch, kdo nové technologie propagují, tak o těch, kdo se jich bojí.

O technických novinkách je zvykem uvažovat v pojmech: spása, anebo zkáza. Nic mezí tím! Zničí nás to všechny, nebo povznese k výšinám? Hlavním zdrojem extrémně černobílého posuzování je nepochopení a nevědomost, což platí jak o těch, kdo nové technologie propagují, tak o těch, kdo se jich bojí.

Do značné míry to je omluvitelné. Svět je složitý, mění se rychle a všichni jsme v něm nuceni zaujímat stanoviska k věcem, jimž nerozumíme. Experti, na jejichž radu bychom se rádi spolehli, jsou dílem neschopní, dílem berou peníze od těch, kdo mají ve hře nějaký obchodní zájem. Takže není divu, že vždy nějakou dobu věříme. Třeba tomu, že sociální sítě znamenají konec osobních setkání; že mobilní telefony povedou ke zrušení pevných telefonních linek; že díky videokonferencím nemusí děti chodit do školy, učitel může přednášet na dálku. Dřív se zase říkalo, že televize je smrtí filmu, případně rádia. Skoro nic z toho se nestalo. Obvyklý vzorec je jiný: nová technologie doplní a rozšíří starou, nezruší ji. Obě si najdou své místo, každá trochu jiné. Máme televizi, YouTube, DVD přehrávače, art kina i velké multiplexy, všechno to celkem spokojeně existuje vedle sebe.

Pro úplnost dodejme, že některé mediální a komunikační technologie skutečně zanikly (němý film, telegraf, potrubní pošta) nebo se jejich působnost značně zúžila (vinylová deska). Všimněte si, že k tomu došlo v případech, kdy nová technologie nabízí všechno, co stará, plus něco navíc: zvukový film je totéž co němý, ale se zvukem; telegraf nemá ekonomicky smysl vedle kombinace telefonu, mailu a SMS; CD je z hlediska uživatele pohodlnější a trvanlivější gramofonová deska.

Dnešní úvahy o elektronických knihách jsou často mylné v rámci téhož základního vzorce: černá a bílá, všechno nebo nic. Papírová, nebo elektronická kniha? Správná odpověď: samozřejmě obě.

Čtenář najde uplatnění pro obě formy knihy. Elektronická se výborně hodí například pro lehčí čtení: nový thriller si přečíst chcete, ale pak už nepotřebujete, aby vám zabíral místo na poličce. Elektronická kniha je ideální formou publikování učebnic. Dobře se v ní zatrhává, zvýrazňuje, autor může svůj text snadno aktualizovat.

Na druhou stranu je tady kniha jako příjemný předmět, zdroj potěšení, kulturní artefakt. Papírové vydání je v této roli nezastupitelné. Dalo by se to rozebírat melodramaticky nebo ekonomicky, výsledek je ale týž: poptávka po papírové knize bude existovat, ať bude technický rozvoj e-knih jakýkoli.

Z hlediska nakladatele se mění méně, než by se zdálo. Práce s autorem, korektury, úloha redaktora, to vše je stejné. Rozdíl je v technické přípravě sazby, ve výrobě a distribuci. Některé knihy se budou vydávat jen elektronicky, některé jen na papíře, mnohé souběžně v obou podobách. Někdy se elektronické a papírové vydání uvede současně, někdy postupně s řízeným časovým odstupem. Příslušné obchodní politiky je teprve zapotřebí vymyslet, ale z USA se dá leccos odkoukat už dnes.

Převést již vydanou knihu do podoby vhodné pro elektronické vydání stojí peníze a při nákladech, v nichž se u nás prodává většina knih, se to nevyplatí. V tom mají nakladatelé pravdu. Nechť to tedy nedělají! Nejde o knihy, které již vyšly, jde o knihy, které teprve vyjdou. Když se s paralelním elektronickým vydáním bude počítat předem, když se tomu uzpůsobí redakční práce s textem, sazba a tisková příprava, lze nadbytečné náklady minimalizovat. Příslušní lidé se to, ovšemže, budou napřed muset naučit.

Přibude autorů vydávajících knihy vlastním nákladem? Určitě ano, ale nakladatelé se jich bát nemusí, z velké části půjde o grafomany, okrajovou produkci škváru; z menší části o ty, kteří to zkusí a spálí se. Nejdražší a nejtěžší je totiž u e-knih stejně jako u papírových knížek distribuce, nikoli výroba.

Tím se dostáváme k zásadní otázce: kde jsou peníze, jak e-knihu prodat, jak se ubránit pirátství.

Dosavadní prodeje e-knih v ČR jsou směšně malé, což nakladatele pochopitelně odrazuje. Projděte si ale nabídku a posuďte sami, co z toho byste si chtěli koupit! Dobré a žádané knihy nejsou v elektronické podobě k mání s výjimkou snad dvou či tří titulů, které však zas již dávno vyšly na papíře, kdo o ně tedy stál, již si je koupil. Copak se z toho dá usuzovat na skutečnou poptávku? Ta zas tak malá nebude. Kindle, případně jinou čtečku, si v loňském roce u nás koupily tisíce lidí – možná jich je dnes deset tisíc, možná dvacet a počet rychle roste. Ti všichni by chtěli knížky v češtině. A Amazon je již naučil, že se za knížky platí, což je pro každého dalšího obchodníka velká výhoda.

Problém pirátství je samozřejmě vážný. Český nakladatel si nemůže dovolit prodat pět elektronických výtisků a nechat z nich namnožit pět tisíc nelegálních kopií. Čtenář naproti tomu nechce příliš restriktivní DRM, protože pak nemůže číst na zařízení, které už má - a kupovat jinou čtečku rozhodně nebude. Definitivní kompromis použitelný na českém trhu se teprve hledá, zdá se však, že například technologie, jež používá ereading.cz, mu jsou blízko. Měřítkem je počet typově různých čteček, do nichž lze knihu nahrát: čím více, tím lépe. Solidní diskuse mezi vydavateli, prodejci a techniky by zcela jistě mohla věc dořešit. Je v zájmu všech, abychom nějaké de facto standardy distribuce a prodeje e-knih v ČR - nebo v celé Evropě - měli. A dojde k tomu.

Velci světoví (čti: američtí) hráči a český trh? Amazon, Google ani Apple se tu neprosadí, dokud nebudou mít dostatek knih v češtině. Jejich dosavadní politika nenasvědčuje tomu, že by měli podobný záměr. To se během několika let sice může změnit, ale pravděpodobné to není. I kdyby, představovalo by to ohrožení pro české distributory a prodejce, ne pro vydavatele a autory (těm by to spíš prospělo).

Na tahu jsou nakladatelé. Pštrosí politika může fungovat ještě rok, dva, víc ne. Šance je teď a brzy skončí. Elektronická kniha je realitou, kterou nakladatelé zastavit nemohou. Mohou se jí jen nechat poškodit, anebo ji využít ve svůj prospěch. Bude zajímavé sledovat, která nakladatelství zvolí to a která ono.

A připomínám, papírová kniha nezmizí. Elektronická bude existovat vedle ní a spolu s ní, nikoli místo ní; ani spása, ani zkáza. Úplně normální budoucnost.

Aktualita

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Petr Koubský,

Rád bych poznamenal, že na e-reading jsem utratil již asi 1500 Kč, z Amazonu nakupuju pravidelně, používám Kindle, iPad, iPhone a několik aplikací pro osobní počítač na dvou operačních systémech. Článek je tedy psaný na základě celkem rozsáhlých uživatelských zkušeností (včetně předchozích platforem: Palm, Psion, iRex). Má údajně mylná či opsaná tvrzení prosím doložit citacemi. Speciálně, pokud jde o DRM, moc rád bych věděl, jak si mám AZW převést jinam než na Kindle, anebo třeba Adobe DE z chráněného PDF do čehokoli jiného (a číst ho naopak na Kindle). Ano, dá se to hacknout, to vím a umím taky, ale o to tady nejde. Klidně říkejte, že se vám nelíbí moje názory nebo styl psaní, ale neříkejte, že opisuju nebo tomu nerozumím, protože to není pravda. (Ví bůh, že tyhle odezvy píšu málokdy, ale tohle mě drobátko namíchlo.)

Viktor Janiš,

Petře, díky za přemýšlivý článek, tvoji citlivou nejistotu jsem měl vždycky rád. Normálně bych si tuhle pochvalu nechal pro sebe jako typický člen mlčící většiny, ale když vidím ty komentáře, nelze jinak :)

Magda de Bruin,

Hanba autorovi článku? Za to, že s ním nesouhlasíme? Takový slovník snad do věcné diskuse nepatří?

Martin Vlček,

To je ale špatný text!
Nevěnuji se tématu profesně, přesto jsem zaregistroval, že všichni nakladatelé nyní velmi aktivně řeší smlouvy na eknihy!, a jen se čeká než se to zpustí najednou ve velkém (asi Kosmas, asi jaro-léto 2011). Ta nabídka bude obrovská, a již i teď je velká kvalitní je ereading.cz, ale vedle něj je spiusta jiných více však chaotićkých a nabízejí toho spousty, je třeba jen mít čtečku podporující co nejvíce formátů jak PDF s DRM, tak PDB (!), tak amazonský AZW. Není pravda že se kniha nedá kopírovat do více zařízení, když si ji legálně koupím, v tom autor evidentně píše teoretický článek a ani si to neozkoušel. Hanba autorovi článku.

bver,

to Michal: Kreativita je široký pojem. Například schopnost vybrat si z množství zdrojů, analyzovat je a podat vyvážený, nezaujatý, přesto však vlastní pohled, je také kreativitou. A tu si nemůžete dovolit, aniž byste předtím poctivě nezvládl novinářské řemeslo.
Správné otázky jsou cennější než špatné odpovědí a nenaleznete v Čechách mnoho novinářů, kteří si to uvědomují tak dobře jako autor tohoto článku.
Zatímco závistivě nenávistných výkřiků je všude plno.

matěj,

to Michal: někdy ale není na škodu všechno, co se dá na internetu přečíst, shrnout a okomentovat, ne?

Michal,

Blaboly. Kdo napíše na svůj blog "Před tvořivostí musí přijít řemeslo, ne naopak." pak sám prozrazuje, proč může napsat takový blábol. Spousta slov a otázek a žádná odpověď. Všechno jste si přečetl na internetu pane Koubský, to umí každý školák ZŠ. Vám totiž nechybí řemeslo opisování, ale právě ta kreativita.