Přichází další Toník pro nejmenší čtenáře
Kopecká, Martina: Toník a šuplík

Přichází další Toník pro nejmenší čtenáře

Toník a šuplík je knižní prvotina výtvarnice Martiny Kopecké alias Rozmar. Určena je především dětem od tří do šesti let, ale i starší čtenáři mohou obdivovat, kolik péče se této útlé knížce pro nejmenší dostalo.

Toník a šuplík je knižní prvotina výtvarnice Martiny Kopecké alias Rozmar. Určena je především dětem od tří do šesti let, ale i starší čtenáři mohou obdivovat, kolik péče se této útlé knížce pro nejmenší dostalo.

Svou první knihu si Martina Kopecká sama vymyslela, napsala, nakreslila a také vydala. A rozhodně to je na první pohled vidět. Zejména po grafické stránce nebylo nic ponecháno náhodě. Volba poloplátěné pevné vazby, papíru, velikosti a typu písma, zapojení ilustrací do textu, na všem je vidět citlivý výtvarnický přístup autorky a především snaha „vyrobit krásnou knihu“ bez ohledu na finanční náklady nebo požadavky nakladatelů. Výsledek se směle může rovnat „luxusním“, výjimečným alternativním knihám například z nakladatelství Baobab. A přitom není Toník a šuplík žádná alternativní, nepřístupná a složitá kniha, která spoléhá na to, že grafická stránka na sebe strhne veškerou pozornost a obsah zůstane rozmělněn kdesi „mezi řádky“. Je to kniha určená k předčítání a prohlížení: jednoduchá, barevná, veselá a především česká.

S malými Toníky se v literatuře pro děti v poslední době roztrhl pytel. Není divu, Antonín je dnes jedno z nejčastěji volených chlapeckých jmen. A tak se i s hrdinou knížky Toník a šuplík mohou identifikovat stovky malých posluchačů a začínajících čtenářů. Našemu Toníkovi je něco přes pět let a zůstává sám s dědou na chalupě. Rodiče odjíždějí, začíná pánská jízda. Bohužel omylem odcestoval i batoh s hračkami, a tak se chlapec musí nějak zabavit sám. Dědeček mu poradí, že něco na hraní najde v šuplíku přeplněném starými věcmi. Na chalupách zkrátka panují provizorní poměry a děti moderní doby si zde musejí vystačit s fantazií a obyčejnými předměty. Funguje to, dny rychle ubíhají a Toník nepozná nudu. Večer bývá tak unavený, že usíná ještě před večeří. V šuplíku objevil opravdový parník (hříbek na zašívání ponožek), trosečníkův dalekohled (otvírák na lahve) nebo hledač pokladů (dusátko fajfky). Dobrodružství pokračuje, i když venku prší nebo když se děda zavře na celé dopoledne do pracovny. Rodiče by se možná divili i tomu, že se Toník hned po jejich odjezdu zatoulal až do sousední vesnice, odkud ho čirou náhodou přivezl vlakem rodinný známý. Na samostatný výlet vláčkem motoráčkem také dojde. Velké hospodaření dědečka s vnoučkem uzavírá výroba korálkového panáčka a společné vaření domácích karamel. Kindervajíčka, máte to spočítané!

Vzhledem k složitější distribuci knížek vydávaných vlastním nákladem možná nebude snadné Toníka a šuplík sehnat; pokud na ně přesto narazíte, třeba v knihovně, rozhodně je pro své děti půjčte. Zaujmete je a i sami se během listování potěšíte. Nejedna příhoda vám bude připadat jako ta vaše prázdninová.

Knihu lze koupit na rozmar.cz

Recenze

Kniha:

Martina Kopecká, 2011, 36 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse