Automobilový svět, na který všichni malí kluci dlouho čekali
Lamková, Hana: Autíčko Tút

Automobilový svět, na který všichni malí kluci dlouho čekali

Autíčko Tút je dobrodružná a zároveň odborná kniha pro malé kluky. Propojuje chronologické pohádkové vyprávění o osudech červeného autíčka s detailní znalostí reálného automobilového světa. Málokdo by hádal, že autorkou knihy je žena. Hana Lamková napsala třináct „motohistorek bez nehody“, nad kterými by žasl i zkušený automechanik.

Autíčko Tút je dobrodružná a zároveň odborná kniha pro malé kluky. Propojuje chronologické pohádkové vyprávění o osudech červeného autíčka s detailní znalostí reálného automobilového světa. Málokdo by hádal, že autorkou knihy je žena. Hana Lamková napsala třináct „motohistorek bez nehody“, nad kterými by žasl i zkušený automechanik.

Čtyřtaktní rytmus, pravidlo pravé ruky, vyklepané poloosy, dispečink, bodyček, výborná akcelerace nebo i výběžek okluzní fronty – to jsou na ukázku vybrané výrazy, které rodiče budou muset svým synkům při předčítání vysvětlovat. Název knihy a v podstatě i její ilustrace jsou totiž zavádějící. Lákají čtenáře do – v dobrém smyslu slova – triviálního pohádkového světa, ve kterém jezdí barevná autíčka, mrkají očima a mluví jako lidé. Tak jednoduché to však není. Příběhy Autíčka Tút rozhodně nespadají do kategorie batolecí, leporelové četby. Již v první kapitole jsme příjemně překvapeni, jak pestrý a do detailu propracovaný motosvět si pro nás vypravěč připravil. A nejen to. Auta nikdy nestojí dlouho na místě, a proto není divu, že se s našimi hrdiny vydáváme na projížďku po celé Evropě. Vypravěč čtenáře rozhodně nešetří, a kde může, tam ho zcela nenuceným způsobem zeměpisně, historicky i technicky poučí. A to je rozhodně jeden z přínosů celé knihy, jež klade na čtenáře určité znalostní nároky, ale zároveň nevzdělance neodsouvá do pozadí, naopak, vezme ho s sebou a cestou ho zaškolí.

První příběh Autíčka Tút nás vrací na začátek dvacátého století do výrobní haly firmy Mercedes-Benz, odkud vyjíždí jedna z hlavních postav – nově zkonstruovaná, nablýskaná Mercedes. Elegantně zamíří na autosalon do Paříže a cestou okouzlí celou Francii. Poněkud dobrodružným způsobem, plným pařížských honiček, se seznámí se svým budoucím manželem, skromným, avšak spolehlivým čtyřválcem Laurinem Klementem z Mladé Boleslavi. Jejich svatba je přehlídkou historických vozidel a společný život v prostorné garáži plyne bez nehody. Usedlejší Klement luští ve volném čase značky a komplikované dopravní situace, zato Mercedes vrtá hlavou, jestli i auta mohou mít děti. Po nešťastném pokusu sestrojit si ze součástek vlastního potomka málem dojde k havárii, díky níž ovšem dvojice získá slepičí vajíčko. Auta jsou sice potomky kočárů a fiakrů, ale hlavní hrdina naší knihy se vylíhne zpod skořápky jako kuře. Je však červený, je to kluk a říkají mu Tút. Jeho vyrůstání je spojeno s návštěvami autoškoly, kde ho přísný policejní inspektor učí pravidla silničního provozu. O prázdninách vyrazí na venkov za strýčkem traktorem a tetou mlátičkou anebo do Itálie k šikmé věži, kterou se mu úspěšně podaří narovnat. V každé další kapitole zažije nové dobrodružství, ve kterém nechybí originální zápletka a nebezpečný padouch ze světa dopravních prostředků. Například chuligán Harley a jeho motorková parta okrádají pumpu Šelinku o benzin. V londýnském podsvětí vládne Fred Bourák a Jack Odtahovač, v záhadném výletu do minulosti se Tút setká s Jánošíkem a družinou jeho zbojníků. V závěru knihy se Tút ocitá až v Americe, kde spolupracuje s hrdinou Supermobilem (nikoliv telefonem, ale s něčím jako naším lidským Supermanem).

Řadu kulturních a historických narážek nebude dětský čtenář schopný rozluštit, ty však potěší jeho rodiče, kteří ve vyprávění ocení každý promyšlený detail. Svět aut je dokonalým odrazem světa lidí, což působí mile a humorně. K Vánocům si auta dávají dárky stejně jako lidé. Maminka Mercedes obdrží módní autokosmetiku a elegantní zpětné zrcátko, táta Klement autoatlas Evropy a nové zimní obutí, puberťák Tút autorádio a strýček Opel (žijící v domově důchodců při technickém muzeu ve Starém Smokovci) pohodlný hever na bezpečné opření. Autorka si zkrátka vyhrála po všech stránkách a vyplatilo se to. Kapitoly vůbec nejsou krátké, a přitom jsou „nabité“ od první do poslední věty, žádná oddechová místa. Zkrátka akční knížka pro všechny malé kluky a milovníky dopravních prostředků. Dalo by říci, že Hana Lamková svým Autíčkem Tút zaplnila prázdný prostor v českém knižním kánonu, který děti musely složitě nahrazovat zahraničními pohádkami. Možná z Túta kluci rychle vyrostou, ale v každém případě je dobře, že tu pro ně je a že aspoň někdo dělá konkurenci americkému Blesku McQueenovi.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2012, 120 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse