Nacházíte uplatnění pro vlastní kritické psaní?
Literární kritika – anketa 2013 – otázka 4.

Nacházíte uplatnění pro vlastní kritické psaní?

Odpovědi třiceti respondentů ankety o literární kritice na otázku: Nacházíte uplatnění pro vlastní kritické psaní? Máte pocit, že u nás převažuje poptávka po článcích ze strany novin / periodik, anebo je převis nabídky těch, kdo by chtěli publikovat, ale nemají kde?

4. Nacházíte uplatnění pro vlastní kritické psaní? Máte pocit, že u nás převažuje poptávka po článcích ze strany novin / periodik, anebo je převis nabídky těch, kdo by chtěli publikovat, ale nemají kde?

iLiteratura: Otázka měla dvě části, někteří z respondentů pečlivě odpovídali na obě – proto jsou v souhrnu některé odpovědi useknuty (vyznačeno […]) a pokračují v jiné tematické podskupině. Jako první uvádíme kladná zjištění:
Ano. [...] (Radim Kopáč)
Osobně ano, nacházím uplatnění. [...] (Eva Klíčová)
Ano, nacházím. [...] (Pavel Mandys)
Pokud chci měco napsat, uplatnění nacházím. (Anna Kareninová)
Pokud jde o mé vlastní kritiky, nemohu si nijak stěžovat. [...] (Jan Gabriel)
Z vlastní zkušenosti bych řekla, že převažuje poptávka nad nabídkou. Neustále jsem vyzývána, abych něco někam psala, a myslím, že většina kolegů i doktorandů je na tom podobně. (Eva Voldřichová Beránková)
Ano, osobně uplatnění pro recenzní práci mám. Zároveň se však literární kritice věnuji spíše nárazově, ne pravidelně, takže se pak recenze snáze uplatní. (Luisa Nováková)
Nacházím uplatnění v elektronických médiích. Jak je to tam s jejich čteností, přesně nevím. [...] (Olina Stehlíková)
V mém případě poptávka převyšuje nabídku, je to však možná tím, že nečtu ani nepíšu moc rychle. [...] (Viktor Šlajchrt)
Na uplatnění svých článků si naštěstí nemůžu stěžovat, nabídky více odmítám, než přijímám. Potíž je spíš s nedostatkem času a energie, kterou si tato poměrně náročná práce vyžaduje. (Karel Piorecký)
Převažuje poptávka, ale jenom proto, že kritiku už píšu nerad. Nejsem k ní dost kompetentní. (Štefan Švec)
Prostor mám a má jej každý, kdo si pořídí třeba blog. (Jaroslav Tvrdoň)
Vcelku ano, sám píši recenze většinou jen tehdy, když mě někdo vyzve. [...] (Marcel Arbeit)
Nesnažím se nikde vnucovat a ani na to nemám čas. Recenzuji, jen když jsem požádán. (respondent si nepřeje být jmenován)
Víceméně ano. (Miroslav Olšovský)
Nevím, pokud jsem chtěl něco říci či napsat, nikdo mi v tom nebránil, stejně tak jako to nikdo nečetl. (Daniel Podhradský)

iLiteratura: K obecnější části otázky (dostatek prostoru pro literární kritiku) se respondenti vyjadřovali často také kladně:
Nemám ambici psát kritiky a myslím, že kvalifikovaný kritik prostor má. (Ivan Binar)
[...] Kdo píše dobré kritiky a chce je publikovat, domnívám se, že prostor vždy najde. Nicméně připouštím, že u náročnější literatury je to složité. (Jan Gabriel)
Tohle nejsem s to posoudit. U zavedených kritiků však převažuje spíše poptávka. (Jiří Trávníček)
Argument, že není kde publikovat, v době internetu samozřejmě neobstojí. Jde „jenom“ o to, založit doménu a pak pracovat na tom, aby si jí lidé všimli. (Pavel Kosatík)

iLiteratura: Srovnání nabídky a poptávky přineslo i podrobnější, vpravdě kritické odpovědi:
Poptávka po kritice beletrie pochopitelně převažuje u samotných autorů, méně u čtenářů. Autoři by si přáli převis. (Antonín Bajaja)
Žádný převis nabídky nehrozí. Řada časopisů přijme téměř cokoli, co jim pošlete, protože nemají co tisknout. Vysoká periodicita a vzhledem k ní neúměrně vysoká tisková plocha žurnálů jako Tvar či Host tlačí redakce k zaplňování tiskových stran prakticky čímkoli. (Petr Šimák)
Ze strany novin je poptávka téměř nulová, či zanedbatelná. Kulturní a literární periodika nutno diferencovat – některá trpí vlastní kritickou nouzí, jiná naopak. Podle toho se proměňuje i kriterion poptávky – nabídky. (František Dryje)
[...] Situace je zkreslená relativním nedostatkem kvalitních recenzentů. (I když možná ti skutečně kvalitní nemají kde publikovat, a proto je neznám.) (Marcel Arbeit)
[...] Co se týče směru převisu nabídky, spíš platí b – více lidí by psalo, než by recenze bralo, ale to jen můj pocit, nikoli podložené pozorování. (Olina Stehlíková)
[...] Je převis nabídky různých amatérů a poloamatérů, často upřímných nadšenců, kteří chtějí vyjádřit, že se jim některá kniha líbí (to častěji) či nelíbí, ale schází jim k tomu talent i vzdělání. (Pavel Mandys)
Jinak – kdo umí napsat vynikající literární kritiku/recenzi? Pět lidi v této zemi? Nebo deset? Převis je v řadách pisálků a rádobykritiků. (Jindřich Jůzl)

iLiteratura: Odpovědi se často shodují v tom, že základním problémem je finanční ohodnocení:
Problém je jinde – publikovat je kde, nouze o prostor je v periodikách, která platí alespoň jakési honoráře. (Alena Zemančíková)
V časech, kdy přestala být literární kritika respektovanou profesí (včetně honorářového ocenění), vznikl prostor pro diletantské a zakomplexované grafomany. (Lubomír Machala)
[...] za druhé jsou částky, které daná média za texty nabízejí, velmi nízké. Umím si představit, že svými recenzemi do kulturních periodik externě přispívají studenti humanitních a sociálněvědních oborů, ale nikoli někdo, kdo živí rodinu. (Kateřina Kadlecová)
[...] Jako redaktor jsem schopné recenzenty sháněl dost obtížně, rozhodně to není lukrativní řemeslo. (Viktor Šlajchrt)
Uplatnění není problém. Problém je, že to není téměř honorované. Což by nemuselo vadit – nedělá se to pro peníze, ale pro radost, což je můj případ. Být kritikem na celý úvazek ale lze být těžko a jinak se kritika na úrovni dělat nedá. (Petra Hůlová)
Existuje poptávka, ale také nízký práh ohodnocení. Kultura obecně, nejen knižní, je opovrhovaná, zanedbaná, místo aby byla primárně pěstěná – v tom je základní chyba, v nepochopení, že podloží, stabilita vyrůstá z kultury a kulturotvornosti – bez nich jde o namátkovou snahu, výběrovou záchovnost... (Milena M. Marešová)
[...] Na druhou stranu pracuji s recenzenty a kritiky jako redaktor – zdá se mi, že výše finanční odměny pro přispěvatele může hrát roli u prestiže samotné kritiky – někdy je právě problém přemluvit zaneprázdněného odborníka... přece nechceme, aby kritiku suplovali studenti, pro které je otištěný článek ještě dobrodružstvím. (Eva Klíčová)

iLiteratura: Někteří respondenti nemohli či nedokázali odpovědět:
Nemám ambice vlastního kritického psaní. (Jiří Padevět)
Na druhou část nedokážu odpovědět. (Miroslav Olšovský)
Druhou otázku nemohu posoudit. (Jaroslav Tvrdoň)
[...] Nedokážu odpovědět. (Radim Kopáč)

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse