Nemůžeme spolu nesouhlasit trochu konstruktivněji?
Haidt, Jonathan: Morálka lidské mysli

Nemůžeme spolu nesouhlasit trochu konstruktivněji?

„Politika není hadrový míček,“ varoval v roce 1895 jeden chicagský humorista. Není to hra pro děti. Od té doby se toto rčení používá, když je potřeba nějak ospravedlnit neurvalé dryáčnictví americké politiky.

„Politika není hadrový míček,“ varoval v roce 1895 jeden chicagský humorista. Není to hra pro děti. Od té doby se toto rčení používá, když je potřeba nějak ospravedlnit neurvalé dryáčnictví americké politiky. Racionalisté si mohou nakrásně snít o utopickém státě, kde politiku vytvářejí výbory nepředpojatých odborníků, jenže všechno nasvědčuje tomu, že v tom reálném státě k politickému procesu, v němž strany soutěží o voličské hlasy a o peníze, žádná alternativa neexistuje. Tato soutěž se neobejde bez úskoků a demagogie, protože politici si pohrávají s pravdou tak, jak se jim to právě hodí, přičemž své interní tiskové mluvčí využívají k tomu, aby sami sebe vykreslili v tom nejlepším možném světle a své protivníky aby vypodobnili jako pitomce, kteří by stát dovedli k jisté zkáze.

Ale skutečně to musí být až takhle nechutné? Mnozí Američané si všimli, že se situace zhoršuje. Mají pocit, že země je natolik polarizovaná a oba tábory jsou tak nesmiřitelné, až pomalu přestává fungovat. Mají naprostou pravdu. Ještě před pár lety někteří politologové tvrdili, že takzvaná kulturní válka se vede jenom ve Washingtonu a že samotní občané ve skutečnosti nejsou v pohledu na většinu politických otázek polarizovanější než dříve. V posledních dvanácti letech se však společnost v USA opravdu začala více štěpit. Snížil se počet lidí, kteří si říkají centristé nebo umírnění (z 40 procent v roce 2000 na 36 procent v roce 2011), stoupl počet konzervativců (z 38 na 41 procent) a také liberálů je více (21 procent oproti dřívějším 19 procentům).

Celý text ukázky v pdf

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Ukázka

Spisovatel:

Kniha:

Jonathan Haidt: Morálka lidské mysli. Proč lidstvo rozděluje politika a náboženství. Přel. Helena Čížková, Dybbuk, Praha, 2013, 477 s.

Zařazení článku:

sociologie

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse