Tajemný a osamělý Jacques Poulin
Poulin, Jacques

Tajemný a osamělý Jacques Poulin

U nás málo známý Jacques Poulin je jedním z nejvýraznějších současných quebeckých autorů.

Jeho první román Mon cheval pour un royaume (1967) následovalo již dvanáct dalších, z nichž největšího úspěchu dosáhly romány Les Grandes Marées (1978) a Volkswagen Blues (1984), který v roce 1998 vyšel i v češtině pod stejným názvem v překladu Evy Janovcové.

Jacques Poulin, narozen 1937 v Saint-Gédéon-de-Beauce v kanadské provincii Quebec, je známý tím, že se straní literárních kruhů a médií, zůstává tak do jisté míry obestřen tajemstvím. V nečetných rozhovorech však sympaticky hovoří o svých slabostech. Přiznává, že pracuje velmi pomalu (stejně jako protagonisté jeho románů, kteří jsou často málo úspěšnými spisovateli, postupuje tempem jedné krásné půlstrany denně) a nemá prý velkou představivost – otevřeně mluví o problémech s nedostatkem kreativity a inspirace. Jeho romány jsou zato upřímné a vyvážené. Poulinův styl je prostý, jeho jazyk je však vybroušený a přesný, jeho slova příjemně kolébají.

Postavy u Poulina přecházejí volně z jedné knihy do druhé nebo je v různých románech nacházíme v obměnách. Spisovatel prý někdy dokonce zapomíná jejich jména. Poulin si za hlavní postavy obvykle vybírá citlivé intelektuály – spisovatele nebo překladatele, žijící na osamělém místě ve společnosti jedné či více koček. Tito samotáři se obvykle zavírají do světa svých knih a slovníků a nejsou téměř schopni „normálních“ vztahů. Poulinovi antihrdinové si přesto snadno získávají čtenářovy sympatie, snad právě díky svým slabostem. Cítíme, že stejně tak jako jeho postavy i sám spisovatel je spíše zdrženlivý, rozhodně neusiluje o to, aby čtenáře šokoval. V jeho knihách tak téměř chybí erotické scény, protagonista románu Le Vieux Chagrin (1989) je dokonce zamilován do ženy, se kterou se mu během celé knihy nepodaří ani jednou setkat.

Les Grandes MareesPřekladatel komiksů Teddy, hrdina románu Les Grandes Marées (což v češtině znamená např. „Velká voda“), žije na malém soukromém ostrově Madame, který se nachází na řece Svatého Vavřince nedaleko města Quebec. Stejně jako voda, jež na podzim během přílivu stoupá a zaplavuje pobřeží, se na ostrově postupně začnou usazovat lidé, kteří omezují překladatelův životní prostor. Román lze vnímat jako svědectví o neschopnosti jednoho člověka nalézt své místo v soudobé společnosti. Život na ostrově je pro Jacquese Poulina zřejmě běžnou skutečností, sám spisovatel totiž během několika měsíců v roce pobývá na ostrově Orleans, který shodou okolností leží nedaleko ostrova, o němž je řeč v románu.

Poulinův nejznámější román Volkswagen Blues, který podle autorových slov „vypráví Ameriku“, je netradičně poměrně akční. Hlavní hrdina, málo úspěšný stárnoucí spisovatel s pseudonymem Jack Waterman, se ve společnosti mladé dívky s indiánskými kořeny vydává na cestu napříč americkým kontinentem. Jejich cílem je nalézt Jacquesova ztraceného bratra. Mezi spisovatelem a dívkou cítíme konflikt: Jack je na straně svého bratra, obdivovatele Jacquesa Cartiera a dalších dobyvatelů Ameriky, naproti tomu mladá žena se hlásí k indiánskému táboru. Oba dva tak na pozadí historie amerického kontinentu hledají sami sebe a snaží se vyrovnat se svou identitou.

Zatím poslední Poulinův román, L'homme de la Saskatchewan, vyšel v roce 2011.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse