Vodní apokalypsa
Niemi, Mikael: Vodní apokalypsa

Vodní apokalypsa

Vodní apokalypsu lze do jisté míry označit za katastrofický román: v severním Švédsku celý podzim bez přestání prší, v řekách stále stoupá voda a nakonec stoupne natolik, že to nevydrží zdejší kaskáda přehrad. Jedna po druhé pod tlakem vodních mas povolí a rozpoutá se peklo...

Mikael Niemi (nar. 1959) se prosadil svým burleskním románem z rodného Tornedalenu Popmusic z Vittuly, který se záhy po svém prvním vydání roku 2000 stal celosvětovým bestsellerem a byl přeložen do několika desítek jazyků (česky vyšel 2003). V následujících letech Niemi vydal několik dalších próz, ve kterých podnikl originálně pojaté exkurzy do různých  literárních žánrů.

Vodní apokalypsu (Fallvatten, švédsky 2012) lze do jisté míry označit za katastrofický román: v severním Švédsku celý podzim bez přestání prší, v řekách stále stoupá voda a nakonec stoupne natolik, že to nevydrží zdejší kaskáda přehrad. Jedna po druhé pod tlakem vodních mas povolí a rozpoutá se peklo, vnitrozemská tsunami, která smete vše, co jí stojí v cestě. Spisovatele však víc než samotná přírodní katastrofa zajímá způsob, jakým zasáhne do soukromého života několika jeho hrdinů: pilota vrtulníku, jenž se zrovna chystá spáchat sebevraždu, protože ho opustila žena, psychicky vyhořelé učitelky, která pořádá kurz malování v plenéru, macho zaměstnance elektrárenské společnosti, který se rozhodne ukázat ženám, zač je toho loket… Či mladé těhotné ženy Lovisy, uvízlé v chatě, která se změnila v nebezpečné plavidlo, o níž vypráví ukázka.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Zbyněk Černík, Vydání připravuje nakladatelství MOBA pro rok 2014.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse