Raketa na cestě k dětským čtenářům
Raketa. Časopis pro děti chytrých rodičů

Raketa na cestě k dětským čtenářům

Čtvrtletník Raketa, vydávaný od prosince 2014 nakladatelstvím Labyrint, odstartoval do vesmíru dětských časopisů s razancí, která nezůstává nic dlužná jeho názvu. Podtitul „časopis pro děti chytrých rodičů“ není jenom marketingový žert, ale naznačuje, že při listování si místy přijdou na své i dospělí.

Čtvrtletník Raketa, vydávaný od prosince 2014 nakladatelstvím Labyrint, odstartoval do vesmíru dětských časopisů s razancí, která nezůstává nic dlužná jeho názvu. Podtitul „časopis pro děti chytrých rodičů“ není jenom marketingový žert, ale naznačuje, že při listování si místy přijdou na své i dospělí. Dvě čísla, která byla dosud vydána, neumožňují zatím vyvozovat hlubší závěry, nicméně skýtají jasnou představu o tom, jaká je koncepce nového periodika. Tradiční kalendářový princip je obměněn volbou tématu, které souzní s ročním obdobím. Prosincové číslo tak bylo „ledové“, zatímco v březnu na děti čekají „brouci & spol.“; jednotícímu tématu jsou podřízeny všechny příspěvky a odráží se i ve výtvarných detailech.

Autorský kolektiv je mladý a evidentně naladěný na stejnou vlnu. Redaktorkami časopisu jsou produkční Radana Litošová a výtvarnice Johana Švejdíková, která zodpovídá i za grafickou úpravu. Rovněž další tvůrci patří k autorskému okruhu nakladatelství Labyrint. Komiksové příběhy pro Raketu píše a kreslí Nikkarin, David Böhm, příhody populárního doktora Racka vytvářejí Milada Rezková a Lukáš Urbánek, ilustracemi časopis provází Aneta F. Holasová, cestopisné tipy Rakety obstarává Joa & Mia čili samotný nakladatel Joachim Dvořák s dcerou Miou. Spiklenecká atmosféra, která z časopisu vyzařuje, nemá rysy uzavřeného elitářství, ale rodinné pospolitosti.

Čtyřicetistránkový časopis je vyplněn hlavně zábavnými úkoly, rozvíjejícími verbální a matematické myšlení, dále pak náměty k vlastním výtvarným i kuchařským aktivitám, krátkými články korespondujícími s tematickým laděním čísla. Například v jarním čísle jsou zajímavosti ze světa přírody uspořádány jako cirkus kuriozit, kde účinkující i publikum tvoří představitelé hmyzí říše, vtipně personifikovaní tak, aby jejich biologická charakteristika zůstala zachována. Časopis je pečlivě propracován. Od úvodního obsahu až k hravě stylizovaným medailonkům autorských osobností v něm nezůstává žádné hluché místo. Veškeré ilustrace i fotografie jsou původní, což v době, kdy většina časopisů přebírá materiál z fotobank, není samozřejmé a pozitivně to ovlivňuje rozvoj estetického cítění. Chvályhodné je, že Raketa na své stránky nevpustila reklamu, která v jiných dětských časopisech představuje mnohdy až polovinu čísla. Jediné příspěvky, které by bylo možné považovat za upoutávky komerčního charakteru, jsou knižní tipy na zajímavé publikace pro děti, a to nejen z mateřského nakladatelství Labyrint.

Přes všechna zmíněná pozitiva se nad Raketou ale vynořuje i pár otazníků. Časopis se obrací k poměrně široké věkové skupině dětí od pěti do deseti let. Na jedné straně má ambici oslovit předškoláky i děti, které pomalu opouštějí první stupeň základní školy, na straně druhé jeho rozsah čítající okolo čtyřicítky stran nemůže zajistit takovému rozptylu čtenářských kategorií dostatek podnětů. Možná i z těchto důvodů staví Raketa spíše na komiksech, vystřihovánkách, hrách a úkolech, neboť při této zábavě se věkové rozdíly stírají snadněji, než by tomu bylo při četbě uměleckých textů. Těch je v časopise zatím poskrovnu, ostatně čtvrtletní periodicita ani neumožňuje otiskovat beletristické příspěvky většího rozsahu na pokračování. Poskytuje však dětem inteligentní zábavu, což jistě není málo.

 

Raketa. Časopis pro děti chytrých rodičů, č. 2, březen 2015, nakladatelství Labyrint, 44 s., ISSN 2336-5889

Recenze

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse