Timmyho zdary a nezdary
Pastis, Stephan: Timmy Nezdárek

Timmyho zdary a nezdary

V druhém svazku svých dobrodružství se Timmy Nezdárek pokouší vyhrát detektivní soutěž, najít lžičku Nimralku a dostat se na stopu neznámému atentátníkovi, který ho bombarduje obálkami se srdíčky. Bude mít jeho pátrání zdárný konec?

Timmy Nezdárek má detektivní agenturu, která sestává z něho samého a smyšleného ledního medvěda. Chce vyhrát detektivní soutěž pro děti, ale nestihne včas podat přihlášku, tak se nechá vyhodit ze školy a umístit do ústavu pro problémové děti, kde je lhůta pro odevzdání přihlášky delší. V druhém díle dobrodružství Timmyho Nezdárka od amerického humoristy Stephana Pastise s podtitulem Koukej, co jsi provedl vystupuje ještě jeho nejlepší kamarád Koblížek Špulka, ctitelka Molly Moskinsová nebo Nezdárkova potrhlá prateta, která chce rozjet podnikání s kolečky, co se dají připevnit na boty.

To všechno nezní vůbec špatně. Dávka absurdního humoru je jednou z kladných stránek knihy. Místy však Pastisův humor působí poněkud nuceně. Kniha je plná jednoduchých gagů, jako je medvěd prchající před kanárkem nebo prateta narážející na svých „botokolečkách“ do všeho možného. Timmyho hlavně charakterizuje přesvědčení o vlastní neomylnosti hnané ad absurdum – mimo jiné tím, že není schopen vyřešit ani ten nejelementárnější „detektivní“ případ, který mu někdo svěří. Timmy žije ponořen ve svém vlastním světě. Kromě medvěda si například představuje, že mu kolem hlavy krouží dvojplošník. Podobné momenty v knize vtipně zdůrazňují specifické Pastisovy komiksově laděné ilustrace a jejich popisky.

Timmyho bohatý fantazijní svět má své kořeny. Velmi pravděpodobně se do něj utíká před existenčními problémy své rodiny. Timmy vyrůstá pouze s matkou, kterou postihl osud mnoha Američanů střední třídy za ekonomické krize: „Je to kvůli mně?“ ptá se Timmyho matka, když se dozví o jeho zhoršeném prospěchu. „Kvůli tomu, že jsem přišla o práci? Že jsem přišla o byt? Že nemůžu najít zaměstnání? Že se musíme pořád stěhovat?“ Čtenář první knihy o Timmym Nezdárkovi je s těmito nesnázemi obeznámen, ale na toho, kdo ji nečetl, zapůsobí takový náhlý výčet informací na straně 130 poněkud překvapivě a odbytě.

Závěr knihy, jakkoli je přitažený za vlasy, se nese v duchu (především amerického) klišé „když máš svůj sen, na ničem jiném nezáleží“. Tuto životní lekci Timmymu uštědří jeho prateta, u které spolu s matkou našli útočiště. „Dobře vím, že celý ten nápad vypadá hloupě a bláznivě, ale takové jsou sny většiny lidí. A mně je to fuk. Protože je můj. Je to můj sen,“ glosuje prateta svůj botokolečkový projekt. Úplná dohra, kdy Timmy dostane od pratety, která zasedá ve správních radách několika organizací, šek na dva tisíce dolarů z Fondu mladých podnikatelů, na první pohled působí jako vtipná kritika amerických postojů k sociální politice, ale s největší pravděpodobností jde o vážně míněný happy end.

Rozličné bizarní situace, vyvěrající z Nezdárkova přesvědčení o vlastní neomylnosti, budou některé čtenáře bavit, ale většinou spíš jen v rovině lehkého pousmání. Rodiče či prarodiče poohlížející se po dobré knize pro dítě od 8 let (takto Nezdárka klasifikuje internetové knihkupectví Kosmas) pak musí zvážit, do jaké míry se ztotožňují s poselstvími popsanými v předchozím odstavci.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Stephan Pastis: Timmy Nezdárek. Koukej, co jsi provedl. Přel. Naďa Funioková, Jota, Brno, 2014, 292 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse