Čí je to vina?
Rachman, Tom: Vzestup a pád mocností

Čí je to vina?

Tooly Zylberbergové se splní dětský sen mnoha, když dá v páté třídě vale povinné školní docházce a začne cestovat po světě. Zaplatí za to ale nemalou cenu. Díky neotřelé a důkladně propracované vyprávěcí struktuře se všechny nitky jejího příběhu spojí až v úplném závěru románu Vzestup a pád mocností.

Tom Rachman (1974) je britsko-kanadský novinář a autor dvou románů. Coby reportér procestoval velkou část světa a nějakou dobu pracoval jako redaktor International Herald Tribune v Paříži a zahraniční dopisovatel tiskové agentury Associated Press v Římě. Studoval sice filmovou tvorbu, ale brzy zatoužil po spisovatelské dráze. Nicméně se vrhl do novinařiny, kterou považuje za vítaný zdroj inspirace své prozaické tvorby, a románový debut vydal až v šestatřiceti letech. Román Imperfekcionisté, který mapuje historii jednoho římského deníku, vydalo nakladatelství Host v roce 2013 a loni přišlo také s novinkou Vzestup a pád mocností.

V druhém jmenovaném románu Rachman tak obratně žongluje se třemi časovými rovinami, že ačkoli kniha zachycuje vlastně jen výsek ze života jedné dívky s dosti specifickou výchovou, výsledkem je strhující čtenářský zážitek. Hlavní hrdinkou románu Vzestup a pád mocností je Matilda „Tooly“ Zylberbergová, na počátku knihy žena těsně po třicítce a majitelka knihkupectví v zastrčené velšské vísce. Vzápětí se setkáváme s Tooly desetiletou, toho času na cestě z Austrálie do Thajska v doprovodu muže, kterého oslovuje jako Paula. V další kapitole zastihujeme jednadvacetiletou Tooly v New Yorku. Dozvídáme se, že bydlí s postarším ruským imigrantem Humphreym a toužebně očekává, až se bude moct setkat s tajemným Vennem. Dny tráví tím, že s nejasnou motivací zvoní lidem u dveří a namlouvá jim, že v jejich bytech kdysi žila, a tak se u nich chce porozhlédnout. Jedním z nich je i student práv Duncan, který se stane Toolyiným přítelem a později jí významně zasáhne do života. Jak se hlavní hrdinka dostala z bodu A do bodu B a C? Kdo jsou její společníci? A kdo je vůbec ona sama? Odpovědi na tyto otázky se čtenáři i Tooly – která si leccos nepamatuje nebo to v dětství nechápala – odkrývají velmi pozvolna a beze zbytku se vyjasní až v úplném závěru románu.

Už v Imperfekcionistech prokázal Rachman dar vytvářet zvláštní – velmi svébytné a zároveň realistické – hrdiny, kteří na první pohled mohou působit jako pitoreskní figurky, ale Rachmanův způsob vyprávění a um namíchat unikátní koktejl dobrých a špatných vlastností je pozvedá na úroveň plnohodnotných postav. Zatímco v Imperfekcionistech předvedl plejádu novinářských archetypů, Vzestup a pád mocností si vystačí s několika aktéry Toolyina soukromého dramatu. Jedním z nich je Paul, neurotický IT expert se slabostí pro ornitologii, kterému na Tooly velmi záleží, ale z nějakého důvodu s ní pořád prchá ze státu do státu. Okouzlující kriminálník Venn, jehož mottem je nikde se nevázat, se na dlouho stane Toolyiným životním vzorem. Je zde také Sarah, přelétavá ženština, jež se jeden den objeví a druhý zase zmizí. A konečně Humphrey, dědečkovská figura, která Tooly (jež se od páté třídy nepodívá do školy) naučí číst filozofické traktáty a orientovat se v traumatech 20. století: „V gulagu se říká: ‚Jenom první doživotí je peklo. Všechno ostatní už je lepší.‘ Chceš coca-colu?“

U několika postav čeká čtenáře překvapivé prozření, týkající se pravé povahy jejich identity; hrdinové se hroutí v prach, zdánliví ňoumové nabývají heroických rysů. U Humphreyho to platí dvojnásob. Nejde ale pouze o moment překvapení; závěrečná odpověď na otázku, kdo jsou a jak se dostali tam, kde jsou, je velmi jímavá. V rámci zachování čtenářského zážitku však bohužel nelze prozradit podrobnosti.

Celou knihou se vine motiv cesty, která je ale až do samého konce nahodilá – hrdinové prchají ze země do země, aniž by sledovali nějaký vyšší, obecnější cíl. Smysl má pouze Toolyina cesta k sobě samé, která zároveň ukazuje, jak nesnadně se člověku buduje život, pokud mu chybí jakékoli stabilnější zázemí. A třebaže Tooly nakonec úspěšně zjistí, co potřebuje, některé skutečnosti se stěží dají unést a hrdinka se musí vyrovnat s celým spletencem křivd i provinilosti. I přesto končí kniha poměrně optimisticky.

Vzestup a pád mocností je napínavý román o snadné mobilitě v globalizovaném světě, o vykořeněnosti a hlavně (jakkoli by se to na jeho počátku zdálo překvapivé) o rodičích a dětech. Český překlad knihy tak vhodně zdobí lehce surreálná obálka posetá želatinovými dinosaury.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Tomáš Kačer, Host, Brno, 2015, 426 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse