S gorilou kolem světa
Wegelius, Jakob: Legenda o Sally Jones

S gorilou kolem světa

Švédský spisovatel a ilustrátor Jakob Wegelius dostal za Legendu o Sally Jones Augustovu cenu pro nejhezčí dětskou knihu a nutno říci, že zcela zaslouženě. Svými nádhernými ilustracemi provádí čtenáře mezi kontinenty, z divočiny do velkoměsta a zase zpátky. Čtenáři, který v sobě ještě úplně nezadusil dobrodruha, se snadno může stát, že při pohledu na ně zatouží stát se pirátem, potulným eskamotérem nebo alespoň pašerákem vodky v Botnickém zálivu.

V přístavech kdesi na černém africkém pobřeží, na hladině rozbouřených oceánů, v cirkusovém stanu, těsné kleci i luxusních palácích evropské smetánky, všude tam se odehrává životní příběh Sally Jones. Tak se jmenuje zázračně inteligentní gorila původem z konžské džungle, kterou kniha švédského spisovatele Jakoba Wegelia zavede do všech koutů světa a kterou českým dětem před Vánocemi představuje nakladatelství Albatros.

Příběh Legendy o Sally Jones (v originále Legenden om Sally Jones) je pohádkově prostý: vypráví o samotě, přátelství, lásce, zradě a touze po domově. Lidé odvlečou gorilu Sally z její rodné džungle, a když ji pro svou ženu koupí turecký obchodník, začne její strastiplná cesta světem. Exotické kulisy počátku dvacátého století i vedlejší postavy se před čtenářem míhají jako při pohledu z jedoucího Orient Expressu. Pro gorilu se však po většinu knihy nemění skoro nic – chce se vrátit domů, chce potkat spřízněnou duši. Brání jí v tom především lidské zlo: někteří ji chtějí využít ke svým nekalým záměrům, jiní na ní chtějí zbohatnout nebo se v její blízkosti proslavit. Sally Jones je sympatická a nečekaně chytrá; naučí se opravovat parní motory, řídit loď i otevírat trezory. Přesto přistupuje k lidem s dětskou naivitou a vždy očekává dobro a chce ho dobrem oplácet. Aby zachránila svého uvězněného přítele, riskuje všechno. A víra v dobro ji neopustí ani poté, co ji tentýž přítel zradí.

Hlavní síla Legendy o Sally Jones však nespočívá ve slovech, ale v nádherných ilustracích, které mají na díle a jeho vyznění lví podíl. Jakob Wegelius za ně roku 2008 ve své vlasti obdržel Augustovu cenu pro nejhezčí dětskou knihu a nutno říci, že zcela zaslouženě. S neuvěřitelnou jistotou vede čtenáře mezi kontinenty, z divočiny do velkoměsta a zpátky. Charaktery postav se odrážejí v jejich pohledech, držení těla i gestech: proradná baronka, sebestředný badatel, námořník se srdcem na dlani, chladný detektiv, žena, která vám zlomí srdce. Jistě, Wegelius se u svých hrdinů opírá o nesčetná literární klišé, ale když ona jsou to tak krásná klišé! Připomenou verneovky, Otakara Batličku, Františka Běhounka, Roberta Louise Stevensona i Jacka Londona.

Někteří, dokonce sám nakladatel, přirovnávají Wegelia k Adolfu Bornovi. S tím ovšem autor recenze nesouhlasí: Adolf Born, to je humor, bezbřehá fantazie a jistá, i když někdy nenápadná poťouchlost. Wegelius naproti tomu kreslí skutečný svět, jen o něco barevnější, romantičtější, víc vonící dálkou. Humor mu také nechybí, jen ho ukrývá do méně patrných detailů v druhém plánu. Čtenáři, který v sobě ještě úplně nezadusil dobrodruha, se snadno může stát, že při pohledu na ilustrace na vteřinu zatouží stát se pirátem, potulným eskamotérem nebo alespoň pašerákem vodky v Botnickém zálivu. Děti si z nich můžou odnést i poznání: gorila Sally podnikne cestu kolem světa, a pokud rodič položí vedle knížky otevřený atlas, možná dítě za chvíli přistihne, jak zamyšleně jezdí prstem po mapě a hledá Port Said nebo Singapur.

Překvapí proto, že se autor na Legendu o Sally Jones rozhodl v roce 2014 navázat plnohodnotným dobrodružným románem o šesti stech stránkách. V Mördarens apa (česky doslova Vrahova opice, překladatel však jistě vymyslí méně dvojsmyslný název) ilustrace sice nechybí, ale už jim nepatří hlavní role. Nejsou barevné, ale jen černobílé a na stránkách převažuje text. Víc prostoru než Wegelius-ilustrátor tak dostal Wegelius-spisovatel. Jestli to funguje, se snad brzy dozvíme; po Legendě o Sally Jones by od Albatrosu mohlo dostat šanci i pokračování. Nadějnou zprávou je, že stejně jako Legenda o Sally Jones, obdržela i Mördarens apa ve Švédsku Augustovu cenu.

Legenda o Sally Jones je nádherná, posmutnělá knížka, která by si zasloužila pozornost, i kdyby se zrovna neblížily Vánoce. Její příběh je možná jednoduchý, ale zároveň je dojemný a citlivý. A ilustrace Jakoba Wegelia přinesou krásný zážitek dětem i dospělým.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Helena Stiessová, Albatros, Praha, 2016, 110 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse