100 ku 1 pro rodiče
Hayers, Johannes: Připoutej se, nebo umře jednorožec

100 ku 1 pro rodiče

Suchopárné výchovné příručky strčí do kapsy stovka sesbíraných příběhů, ve kterých hrají hlavní roli vynalézaví rodiče a jejich neposlušné děti. Napsal je sám život aneb To nevymyslíš… I výchova může být zábavná.

Své hlášky má nejen film, ale od teď i výchova dětí. Jedna z nich dala název knize německých autorů Johannese HayerseFelixe Achterwintera. Slova z úst zoufalé matky „Připoutej se, nebo umře jednorožec!“ svou absurditou zarazila nejen pětiletou holčičku jménem Pia, která se nechtěla připoutat. Ohromený zůstane i čtenář, kterého tento dobře zvolený titul přiměje knihu s podnázvem 100 ne zcela výchovných triků otevřít. A nebude zklamán: vtip založený na historkách rodičů v posledním tažení, kterým při výchově došly argumenty, a tak lžou, a dnes skoro zakázané utahování si z dětí jsou tím, na čem kniha stojí.

Kdo lže, tomu smrdí z pusy. Tak zní stý výchovný trik a při té příležitosti se autoři zamýšlejí, zda smíme dětem lhát. A než si rodiče ukroutí hlavu nad takovou otázkou, je třeba si uvědomit, že to děláme často, třeba když dětem tvrdíme, že dárky přinesl Ježíšek nebo že tu hračku koupíme příště. Zdravě vyvážený je závěr: nestavět pravdu nad dítě. Ono totiž, i když to tak na první (někdy i druhý) pohled nevypadá, dítě stojí na vrcholu pyramidy i v této knize, kde na ten zápach z úst dojde vrchovatě. Většina se na tom shodne u takových výchovných problémů, jako je pití alkoholu, kouření nebo nelegální stahování dat z internetu. Na třináctiletou Leonu neplatí hlášky typu „Kouření způsobuje rakovinu“, ale kdyby se mělo dotknout její pleti, je to hned něco jiného. Devětatřicetiletá Gabi Leoně ukáže na ulici starou vrásčitou paní se slovy, že je to její kamarádka ze školy, která chodila o dvě třídy níž. Zálibu v alkoholu patnáctiletého Frederika vyřeší rodiče tím, že ho v opileckém limbu pokreslí fixem tak, že to vypadá jako tetování. Aby viděl, co všechno se může stát, když je v bezvědomí. Heike a Marc předstírají před svým synem Jonasem, že otce zavřeli do vězení, protože z jejich počítače bylo staženo z internetu moc nelegální hudby a filmů.

Scénky, které rodiče zahrají před svými dětmi, ať už do nich přizvou jiné účastníky, nebo jsou sami aktéry, jsou nejdrsnější. Beznohý strýček Evald má být odstrašujícím příkladem pro kluka, co chce být kaskadérem. Stánkař vyděsí devítiletého Marlona, který krade rodičům peníze, když mu oznámí, že platí falešnou bankovkou a bude na něj muset zavolat policisty. Angela se vloupe do vlastního domu a okrade vlastního syna, aby se naučil zamykat. Další skupinkou jsou výchovné triky typu: nedělej to, co nechceš, aby dělali ostatní. Dvanáctiletý Linus falšuje podpis svého otce, ten udělá totéž. Napíše plakátky, ve kterých stojí, že daruje playstation, a podepíše se jako Linus. Tom vždy neomylně rozšlápne psí výkaly a doma se nezouvá, až před svým pokojem. Jeho matka si namaže podrážky čokoládou a vydá se na procházku po jeho pokoji.

Z mužů a žen se v rolích rodičů stávají nejen herci, ale také diplomaté – mistři vyjednávání a vymýšlení obratných řešení, jak přimět dítě, aby dělalo to, co se sluší a patří. Třeba i za pomoci výhrůžek. Např. když vaše dítě počůrává záchodové prkýnko, stačí si místo po akci vyfotit a pohrozit, že fotku dáte na Facebook. Ale funkční je i jemnější slovní nátlak. Pomocníkem při usínání může být trik Muriel, která svým dětem namluvila, že polštáře přes den zažívají úžasná létající dobrodružství, a když do nich večer pořádně zarazí hlavičky, ty příběhy uslyší. Nechtějí vaše děti rýži? Namluvte jim, že nejedí rýži, ale mini-mini nudle. Sára nechce chodit po schodech, ale nosit se, jako její mladší sestra, a tak jí Katharina vypráví na každé podestě vtip.

Některé výchovné triky jsou známé, jsou už něčím jako výchovnými legendami. Záchvat dětského vzteku zarazíte tím, že sebou také seknete na zem a napodobíte křiklouna. O jiných se šušká mezi matkami jako o zlu, které napáchaly na svých dětech ty druhé, špatné matky. Týkají se třeba odstavení dítěte. V knize je zmíněno namazání prsou hořčicí, když chcete přestat kojit a nečekat, až si dítě samo řekne, že už toho bylo dost.

Kniha Připoutej se, nebo umře jednorožec! je rozdělena do pěti kapitol, třídících výchovné triky do skupin podle různých aspektů, jako je zdraví, čistota atd. Jsou to kategorie hodně obecné a jednotlivé tipy by se daly zařadit do více skupin. Nic by se nestalo, kdyby kniha rozčleněna nebyla, jelikož každý výchovný trik má svůj název, který je výmluvný sám o sobě. Popisu triku předchází vtipný odstavec, který není radno přeskakovat – ať už kvůli možné ztrátě kontextu, nebo jen proto, že se u něj nasmějete, a to i přesto, že z něho někdy prosvítá touha být vtipný za každou cenu.

Stovka sesbíraných fint a rad v podobě bláznivých historek je funkční (byť někdy jen pro daný konkrétní případ), inspirativní (pokud máte podobný výchovný problém, pokud ne, aspoň se upokojíte, že existují i horší děti než ty vaše). A hlavně je zábavná.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

Johannes Hayers, Felix Achterwinter: Připoutej se, nebo umře jednorožec! Přel. Michaela Škultéty, Portál, Praha, 2016, 158 s.

Zařazení článku:

sociologie

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse