Vyhnout se nenávisti a kráčet životem dál
Leiris, Antoine: Mé nenávisti se nedočkáte

Vyhnout se nenávisti a kráčet životem dál

Atentát v pařížském hudebním klubu Bataclan jim jednou pro vždy změnil život: Antoine Leiris zůstal po smrti milované manželky Hélène se svým sedmnáctiměsíčním synem Melvilem sám. Jak se vypořádat s životem tříčlenné rodiny, když na něj zůstanou jen dva?

„V pátek večer jste vzali život výjimečné bytosti, mé životní lásce, matce mého syna. Mé nenávisti se ale nedočkáte. Nevím, kdo jste, a ani to vědět nechci; jste mrtvé duše. Pokud nás ten Bůh, pro něhož slepě zabíjíte, stvořil k obrazu svému, pak by každá kulka v těle mé ženy byla ranou do jeho srdce.“

Těmito slovy začíná otevřený dopis útočníkům v koncertním sále pařížského Bataclanu, který 16. listopadu 2015, tedy tři dny po tragických událostech, publikoval na svém facebookovém profilu novinář Antoine Leiris. Dopis se záhy objevil na titulních stránkách francouzského i zahraničního tisku a otřesenou Evropou se díky němu nesla nejen slova odhodlání a naděje, ale také hlas, který se odmítal podvolit stejné nenávisti, s níž teroristé vraždili.

Leirisův dopis se stal jádrem knihy s názvem Vous n’aurez pas ma haine, kterou v roce 2016 vydalo francouzské nakladatelství Fayard. Česky ji v překladu Michaely Melechovské a s titulem Mé nenávisti se nedočkáte záhy nabídlo nakladatelství Malvern.

Autor v této autobiografické románové zpovědi formou deníkových záznamů popisuje svůj a Melvilův život během dvanácti dní, jež následovaly po atentátu. Jeden po druhém servíruje čtenáři pocity, s nimiž se v té době musel vypořádat. Šok, který jej ochromil, když pochopil, že Hélène je na místě útoků. Beznaděj, jíž propadal, když ji hledal. Hluboký smutek, který jej zastihl v momentě, kdy chtěl svému malému synovi vysvětlit, že maminka už se nevrátí. Odhodlání, s nímž se bránil nenávisti vůči teroristům a které mu umožnilo vrátit se do života. Naději, že jeho syn jednou povede normální život. Lásku, již choval k Hélène a se kterou se stará o Melvila.

Právě péče o malého Melvila je jedním z důležitých témat románu. Autor se musel vyrovnávat se ztrátou milované ženy a zároveň v sobě najít dostatek síly, aby se každý den, tak jako jindy, staral o svého malého syna. Spát, jíst, jít do školky, hrát si, jíst, koupat se, přečíst pohádku… Leiris píše i o tom, jak těžké je vyprávět pohádku se šťastným koncem dítěti, když právě ztratilo mámu.

Antoine Leiris (nar. 1981) je povoláním novinář, působil několik let jako kulturní zpravodaj rozhlasových stanic France Info a France Bleu. Románová prvotina, jejíž psaní mu podle jeho slov umožnilo alespoň trochu zahnat smutek, je literárně velmi zdařilá. Autor dokáže své myšlenky v textu vyjádřit velmi výstižně: čtenářovu pozornost upoutají krátké dynamické věty, někdy i jednoslovné, které v první části knihy převládají, později je autor umně vkládá mezi delší souvětí.

Kniha Mé nenávisti se nedočkáte byla přeložena do několika jazyků a stala se unikátním svědectvím toho, jak teroristický útok v Bataclanu vstoupil do života francouzské rodiny, jedné z mnoha, jež tragické události zasáhly.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Michaela Melechovská, Malvern, Praha, 2017, 118 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse