Milí Ježíškové a všichni jejich pomocníci
Proč je dobrá kniha ideální (nejen) vánoční dárek?

Milí Ježíškové a všichni jejich pomocníci

Přichází čas úvah nad vánoční nadílkou, a tak neuškodí Ježíškům připomenout, kde ty úplně nejlepší dárky hledat. Inspirovat se můžete i tím, jaké dárky vybírají naši redaktoři.

V letošním roce si asi víc než kdy jindy všichni přejeme hlavně zdraví pro své blízké a další věci, které se nedají koupit za peníze. Ale balíček pod stromečkem přece jen k Vánocům patří. A na iLiteratuře si myslíme, že to nejlepší, co se do něj dá zabalit, je dobře vybraná kniha. Proč?

Dobře vybraná kniha je cenově dostupný dárek, který přinese hodně radosti i užitku.
Dobře vybraná kniha potěší obdarované všeho věku i různých zájmů.
O dobře vybrané knize si můžete povídat a dělit se o svoje dojmy a myšlenky.
Dobře vybraná kniha může na chvíli odvést od starostí, dopřát relaxaci, odpočinek i poznání nových světů (a to bez porušování karanténních opatření!).
Kniha nezabere moc místa, nekazí se, ale zraje. A kdyby přece jen jednoho dne začala překážet, vždycky se dá poslat dál.
Nákup každé dobré knihy zvyšuje šanci, že dobré knihy nepřestanou vycházet ani v budoucnu.

Kamenná knihkupectví jsou momentálně uzavřená, což může před svátky pro jejich provozovatele znamenat velké problémy. Pokud má vaše oblíbené knihkupectví e-shop, podpořte jej nákupem touto cestou. Dobrou možností je i nákup knih přímo od nakladatelů. Mnozí z nich nabízejí dokonce dopravu domů zdarma. Cesta k zajímavým knihám zůstává dál otevřená!

A jak knihu dobře vybrat? Spíš než na křiklavé reklamní kampaně dejte na doporučení lidí, kterým důvěřujete. A můžete se podívat i na naše výběry, třeba Nejlepší knihy roku 2019 a Čtení na léto 2020. Ten letošní předvánoční pro vás chystáme na začátek prosince.
 

Naši redaktoři už se nad vánoční knižní nadílkou zamysleli, třeba vás inspirují!

Jakou knihu byste si letos přáli pod stromeček nebo jakou se sami chystáte někomu nadělit?

Kamila Drahoňovská:
Budu si psát k Ježíšku o Mlíkaře Anny Burnsové, protože se na něj těším od té doby, co byl nominovaný na Man Bookera, a nový facelift argovských „áček“ mojí knihovně sluší :) Knihy z české produkce si pořizuji, jak vycházejí, a na Vánoce si „šetřím“ tituly, které si chci užít jako čtenář. Mamce asi nadělím Šikmý kostel Karin Lednické, protože ráda dávám současné české autory, kteří dobře píšou a přitom jsou přístupní. Ale knihu kupuju skoro každému v rodině. Jsem ze tří dětí a od malička jsme dostávali ke každým Vánocům a za vysvědčení knihu, takže je to tradiční záležitost.

Barbora Grečnerová:
K výběru budu přistupovat jinak než v minulých letech, i když knihy vždy tvořily podstatnou část mých vánočních dárků. Moje oblíbená adventní procházka po různých menších knihkupectvích je nejistá, takže budu muset nakupovat on-line. Hlavní rozdíl bude ale v tom, že chci v dnešní nelehké situaci podpořit různá nakladatelství, která se už roky starají o to, aby vycházely kvalitní knihy, a dávají jim náležitou péči. Pokud to bude možné, budu alespoň některé tituly objednávat přímo přes e-shop nakladatele.
Mezi letošními dárky se určitě objeví Zeď Marlen Haushoferové (pro náročnějšího čtenáře, možná spíše čtenářku), vzpomínky překladatelky Věry Dvořákové Co si pamatuju, čerstvý román Markéty Pilátové Senzibil, nový překlad izraelského autora Eškola Nevo Poslední interview, potěšil mě netradiční průvodce Lieberec, který nadělím někomu, kdo jezdí rád do tohoto města a jeho okolí. Do Vánoc by měla vyjít i krimi nové norské autorky Helene Flood Terapeutka, o níž se v Norsku mluví hodně nadšeně. Dětské tituly jsem ještě vybrat nestihla, určitě se mezi nimi objeví i nějaká audiokniha. Sama si asi budu přát první do češtiny přeloženou knihu turecké autorky Elif Shafak 10 minut 38 vteřin.

Johana Horálková:
Knihy budou jako každý rok tvořit většinu mých vánočních dárků. Nechce se mi ale prozrazovat, co pro koho mám, leda snad u dcery, ta si to ještě nepřečte. Chystám se jí nadělit Dům za mlhou, protože a) Ester Stará většinou nezklame a b) do knihy se může kreslit. Já osobně si, Ježíšku, přeji Mezipřistání Matěje Hořavy, jehož Pálenka pro mě byla asi největším zážitkem ze současné české prózy.

Martin Liška:
Seznam knih, které bych si přál pod stromeček, je jako každý rok dost dlouhý, letos nicméně vím, že mezi dárky najdu knihu Kriminální případy a aféry z Plzně a okolí od roku 1377, a doufám, že jsem dal příbuzenstvu dost zřetelně najevo, jakou radost by mi udělaly poslední dva díly série Jana Guilloua Velké století. A v širším měřítku bych sobě i ostatním fanouškům přál, aby nakladatelství Prostor znovu vydalo ještě alespoň pár dobrodružných příběhů o pilotu Bigglesovi, když se jim první kniha tak povedla.
Nevím, jestli je úplně rozumné veřejně prozradit, co s manželkou chystáme pro naše blízké, ale snad mohu zmínit alespoň to, že babičce umožníme zavzpomínat na mládí knihou Hvězdy první republiky a tchánovi, zapálenému do automobilových veteránů, jsme prostě museli koupit výpravnou knihu z nakladatelství Argo s prostým názvem Tatra.

Jan Lukavec:
Petr Třešňák, Petra Třešňáková: Zvuky probouzení. Druhé město 2020. Výborná kniha o tom, jak se vyrovnat s vážnou rodinnou krizí, může být inspirací i k překonávání krizí odlišných.

Jitka Nešporová:
Mám teď někdy sto chutí poslat děti k šípku, ale radši je pošlu do lesa. Kdyby ani to nešlo, tak alespoň ke knížkám o lese – a letos vyšlo zajímavých povícero: podzimní novinkou pro školáky je hravá matematika Petry Tomáškové Jedna dvě v lese (Host); předškolákům je určena nevtíravá zpověď rázovitého čundráka, co si vaří polévku z lišejníků a čaj z jehličí a říká si Rufus zálesák (napsal a ilustroval David Dolenský, Baobab). Nejen budoucím botanikům učaruje miniatlas stromů Kdo roste v lese ukrajinského tvůrčího dua Kateryna Michalicyna – Oksana Bula; milovníky spontánně vyprávěných příhod, v nichž figurují mluvící psi, lesní víly a zakletí jezevci jistě neurazí Lesní soud (Meander), který je pokračováním Rozhledny na houby Bohumíry Peychlové.
Pod vánoční jedličkou vám jistě žádný z těchto dárků ostudu neudělá:-)

Pavel Pecháček:
I když to bude vypadat trochu sebestředně, celé širší rodině hodlám obstarat výtisk knihy Malcolma Gladwella Proč si nerozumíme, kterou jsem překládal. Nejenže je to čtivé, srozumitelné a dobře napsané (a snad alespoň jakž takž dobře přeložené), ale hlavně proto, že je to kniha, která člověka donutí přinejmenším se zamyslet nad některými svými názory a třeba je i přehodnotit. Zkrátka je to dárek, který snad nepřinese radost jen pod stromečkem, ale i později, a možná nejen tomu, kdo ho dostane.

Blanka Pešoutová:
V naší rodině se četlo až po práci. Dodnes si vybavuji větu: Ty už máš všechno hotovo, že si čteš? Dědečka si pamatuju jednak u ovcí a na zahradě, jednak večer u kuchyňského stolu naproti babičce – oba s knihou. Tam jsem se naučila číst…
Knihu budu pečlivě vybírat a kupovat pro tatínka, který to po dědovi zdědil i s knihovnou – jen se se svým Raisem, Baarem, Haškem, Morávkem a dalšími přestěhoval pod lampu do křesla. Letos to asi vyhrají Hornické vdovy Kamily HladkéŠikmý kostel Karin Lednické. Pro sebe si teď hned objednávám Sanatorium Tworki Marka Bieńczyka – novelu jsem četla o prázdninách a od té doby jsem si na příběh i postavy mnohokrát vzpomněla, chci je mít doma! A protože já si můžu číst a povídat o knížkách i v práci, svým studentům přeji k Vánocům Pohřbeného obraNeopouštěj mě od Kazua IshiguraBizarní povídky Olgy Tokarczukové – těším se, co na ně budou říkat.

A všem, kdo chtějí čtením podpořit charitativní projekt Aleše Palána, doporučuji povídkový soubor Za oknem. 19 spisovatelů proti covid 19, zvláště povídky od Michala Vrby, Markéty PilátovéJiřího Kratochvila (nejlépe v tomto pořadí!).

Nikola Sedloňová:
V letošním roce mě nadchla kniha Michaela Třeštíka Umění vnímat umění pro děti a rodiče. Co nejjednodušeji a na mnohých příkladech ukazuje, jak o umění přemýšlet, čeho si všímat a že něco nevědět je naprosto normální. Nyní vychází pokračování, Umění vnímat architekturu pro děti a rodiče, kde Třeštík na podobném principu představuje čtenářům taje architektury. Obě tyto knihy bych s chutí darovala všem svým příbuzným a kamarádům, nehledě na věk, kteří někdy měli pocit, že o umění dost nevědí. Spoustu informací si doplní a možná se i dozvědí, že toho vlastně vědí spoustu. Protože někdy stačí se jen pozorně dívat a klást si ty správné otázky.

Kateřina Středová:
Našim blízkým přátelům a jejich dětem dáváme každý rok aspoň jednu knihu. Letos to určitě bude Divoká symfonie Dana Browna, protože to je knížka pro děti, ve které si i rodiče najdou své – maminka je totiž Brownovou fanynkou a tatínek má zase rád hudbu a nové technologie. A v této knížce je spojení všeho.

Jovanka Šotolová:
Gianna Molinari: Tady je všechno ještě možné, přel. Marta Eich, vyd. Archa, 2020.
Knihu právě dočítám a zatím přemýšlím, koho bych takovým dárkem potěšila: bude to chtít nějakého čtenáře, který nelpí na tradičně vyprávěném příběhu, ale naopak je otevřený objevování toho, co je v literatuře možné dělat jinak.

Marie Voslářová:
Myslím, že někomu koupím moc zajímavou deníkovou knihu Christiane Ritterové Žena v polární noci, která co nevidět vyjde; zdá se mi, že by mohla oslovit i některé známé, kteří tolik nečtou. Někomu z trochu větších dětí v okolí asi daruju svůj čerstvě vydaný překlad trochu bláznivé, ale moc fajn knihy Ulfa Starka Šílenci a suchaři. Pro sebe bych si mohla pod stromeček přát třeba nový román Anny Bolavé Před povodní nebo novou knihu Básníka Ticha Muž v karanténě.

Šárka Zouzalíková:
Jak je u nás v rodině zvykem už od mého dětství, ani letošní Vánoce se neobejdou bez několika knížek pod stromečkem. Jak lépe koneckonců překonat generační mezeru než se s blízkými podělit o oblíbené tituly? Tento rok na mamku čeká psychologický thriller Ví o tobě od Sarah Pinboroughové – aneb originalitě se meze nekladou a některé konce prostě nelze předvídat. V dnešní době, kdy jsou všechny knihy zaškatulkové do žánrů, se čtenáři málokdy naskytne příležitost dát si s nějakým titulem „rande naslepo“. Román Ví o tobě sice najdete ve společnosti thrillerů jako Zmizelá či Dívka ve vlaku, ale pokud mu dáte šanci, odhalí i úplně jiné stránky.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse