Manažer hedgeového fondu utíká před problémy v práci i doma a vydává se napříč pretrumpovskou Amerikou za poznáním země, kterou dřív sledoval jen ze slonovinové věže na Manhattanu, i sebe sama. Nový román autora Megasmutné pravdivé lovestory, kterou česky vydalo v roce 2013 nakladatelství Argo, mimo jiné rozebírá příčiny zvolení současného amerického prezidenta.

Garymu Shteyngartovi se v Megasmutné pravdivé lovestory podařilo vytvořit nanejvýš uvěřitelnou špatnou verzi blízké budoucnosti. Autor jako brilantní sociolog na tripu mapuje různé aspekty současnosti, do určité míry je vystupňuje a začlení do „Spojených států nové éry.“

Gary Shteyngart (*1972) by se dal označit za typického obyvatele New Yorku. Je mladý, nenarodil se ve Spojených státech, má umělecké sklony ... a je Žid původem z Ruska. Jako prozaik debutoval v roce 2002 románem The Russian Debutante‘s Handbook (Příručka ruské debutantky), ceněným jak kritikou, tak čtenáři. Absurdistán je jeho druhá kniha.

Gary Shteyngart se narodil roku 1972 v Leningradu, ale od svých sedmi let žije ve Spojených státech. V roce 2004 je hostem pražského Festivalu spisovatelů.