Zápletka knihy Žena z horního patra by se dala shrnout do několika lakonických vět. Učitelka Nora Eldridgeová, jež se pomalu blíží střednímu věku, se ohlédne za svým životem a nezbývá jí, než konstatovat, že se věci zdaleka nevyvíjejí tak, jak si představovala. A její reakce je jednoznačná: cítí zlobu, zklamání, zneuznanost a hněv.

Možná i motiv padajících věží (samotná událost se přihodí až ve třech čtvrtinách románu a není jeho hlavním tématem, spíše motivem) přispěl k tomu, že si kniha získala tak rychle pozornost čtenářů, což ovšem vůbec neznamená, že by tato pozornost nebyla zasloužená. Císařovy děti skutečně jsou dosud nejlepším dílem C. Messudové.

Již několik měsíců se na předních místech britských i amerických žebříčků prodejnosti drží román The Emperor´s Children americké autorky Claire Messudové. Messudová až doposud nepatřila mezi veřejnosti příliš známé autory. Vydala sice tři romány, ale vždy šlo spíše o knihy určené jen malému okruhu čtenářů a literárních fajnšmekrů, které neměly mnoho šancí oslovit svým zpracováním a tématy širší čtenářskou obec.