Kniha poskytuje zasvěcený a srozumitelný přehled o některých aspektech současné české society. Jde o pohled založený na tvrdých datech, ale přitom nepřehlcený statistikami. Ač jsou názvy kapitol formulovány snad až provokativně, autoři se nesnaží o originalitu za každou cenu a ani nesahají k přehnaně silným vyjádřením, ale snaží se o přístup nanejvýš odstíněný.

Teta figuríny nevyhodila. Všechny postavila do pokoje, a když bylo třeba, přenášela je jinam. Ženy se často objevovaly v kuchyni a pusy jim pěkně jely, když teta vařila oběd. Muži zatím stáli u okna a hádali se o politice. Občas se zapomněli a pouštěli se na tenký led. Tehdy jim teta vyčinila – na Sibiři si už jednou pobyla.

V českém prostředí se s ukrajinskou kulturou můžeme setkat velice zřídka. Pro mnoho Čechů znamenala tzv. pomerančová revoluce (2004) i svého druhu „objevení“ Ukrajiny. Tento výběr současných ukrajinských povídek má přinést českému čtenáři ukázky toho nejlepšího a nejzajímavějšího, co bylo za posledních dvacet až třicet let na Ukrajině napsáno. Jde o široký výběr, který však musel být nějak limitován.