Když jsou v  nějaké společnosti válka a  teror na denním pořádku, ovlivňuje to veškeré lidské konání. Nenávist a hrůza prosakují lidem do jejich snů, vztahů, tužeb a ambicí. Mudrci doby osové viděli, jak se to stává jejich současníkům, a vytvořili duchovní cvičení zakotvené v hlubších, mnohem vědomějších úrovních vlastního Já, aby to vůbec dokázali překonat.

Autorka v tomto klíčovém pojednání sleduje proces utváření Bible a odhaluje, jak složité a vnitřně rozporuplné literární a teologické dílo Bible je a jakému lidskému úsilí trvajícímu tisíce let vděčí za svůj vznik a další život.

Karen Armstrongová, britská popularizátorka různých témat souvisejících s náboženstvím, svůj „životopis Bible“ pojala jako zachycení obou velkých etap života této knihy: neomezila se na více než více než tisíciletou historii vzniku kánonu biblické literatury, který dnes tvoří křesťanské Písmo svaté, ale věnuje přibližně stejně velký prostor i zhruba dvojnásobně dlouhému životu Bible od uzavření kánonu do současnosti, jak se odehrával a odehrává v jeho čtení a čtenářích.