Přední irský autor Colm Tóibín líčí ve svém zatím posledním románu osudy velikána středoevropské literatury Thomase Manna. Přesněji řečeno rozehrává rodinnou ságu emigrantské a v mnoha ohledech kontroverzní rodiny Mannových. Daří se však Tóibínovi též nějak vykročit ze sféry životopisné literatury a zaměřit se na obecnější témata?

U příležitosti nedávného uvedení snímku Brooklyn do kin se Mladá fronta rozhodla vydat dotisk stejnojmenného románu Colma Tóibína, který filmu posloužil jako předloha. Kniha o emigrantské odyseji mladé Irky Eilis Laceyové v době po druhé světové válce nabízí typickou ukázku Tóibínova uměřeného stylu a citu pro autentické detaily.

Mariina závěť, útlá novela irského spisovatele a novináře Colma Tóibína, která se roku 2013 dostala do širší nominace na prestižní Man Bookerovu cenu, vypráví příběh posledních dnů Ježíše Krista z pohledu jeho matky.

Kdo má tu možnost, nechť se k dílu Henryho Jamese nechá uvést irským prozaikem Colmem Tóibínem. Jeho román Mistr mapuje zhruba pět let Jamesova života předcházejících době, kdy sepsal svá vrcholná díla. Zároveň formou vzpomínek zabíhá do spisovatelovy minulosti a literární dráhy a citlivě představuje jeho vnímání, osobní dilemata a vlastnosti.

Irský spisovatel a novinář Colm Tóibín je v anglo-americkém světě známý svými povídkami, romány, ale i kritikami a reportážemi. U nás o něm čas od času slyšíme jako o držiteli literárních ocenění...

Hrdinka knížky, asi třicetiletá Helen, je představena ve chvíli, kdy se dozvídá, že se její bratr Declan nakazil nemocí AIDS. Nejen že je Declan HIV pozitivní, je také homosexuál, a tím staví celou rodinu do citelného rozporu se společenskými konvencemi, ne-li rovnou normami.