Simon Mawer se ve svém nejnovějším románu Pražské jaro opět vrací do českého prostředí a z pohledu pracovníka britské ambasády a páru mladých cestovatelů předkládá čtenáři příběh o zmařených nadějích první poloviny roku 1968, vášnivé lásce a nezapomenutelném dobrodružství, které následuje po překročení železné opony ze svobodného Západu do totalitou přiškrceného Východu.

Provazochodkyně britského bestsellerového autora Simona Mawera navazuje na jeho předchozí román Dívka, která spadla z nebe. Sleduje, jak se mladá britská agentka a příslušnice francouzského odboje Marian Sutrová adaptuje na život po druhé světové válce. Začíná ovšem válka studená…

Román Simona Mawera Pád, který se z velké části odehrává v horách, je jako horolezectví. Dobrodružný, plný působivých přírodních lokalit a bohatý na efektní scény. Cíl horolezeckého výstupu se ovšem, přinejmenším zvnějšku, jeví poněkud banálně: horolezec od začátku ví, že chce zkrátka vylézt na vrchol a zase se vrátit.

I u nás dobře známý britský prozaik Simon Mawer se ve svém posledním románu pokusil propojit špionážní román z druhé světové války s psychologickým i tělesným zráním mladé dívky. Před seskokem do Francie prožívá hlavní hrdinka vzrušení téměř sexuálního rázu.