Malý Zbyšek vchází do tajemného lesa, který jej pohltí nesmírnou krásou, vůní a tichem. Brzy však musí čelit obrovské železné nestvůře, která má za úkol celý les srovnat se zemí. Ekologická pohádka pojednává o síle pradávných lesů, jejich drancování a vyzývá k aktivní obnově.

Jednou z dětských knih, které v letošním roce obdržely nominaci na cenu Magnesia Litera, je i Kráva Říčanová o životě a úzkém vztahu mlékařky s krávou. Nevhodná je pro rodiče, kteří nechtějí, aby se jejich děti naučily výraz „hovnopytel“. Mimo to jde však o knihu s nenásilně vetkaným ekologickým poselstvím, jež je prodchnutá pokorou a moudrostí pramenící z nespočtu dnů těžké práce – a nechybí v ní ani humor.

Svět rozložený do čtrnácti map-obrazů ztrácí v podání Terezy Říčanové hranice, minulé se prolíná s přítomným, reálné s magickým, podobně jako v lidské mysli. V autorčině moři tak máte jedinou šanci potkat potápějící se Titanic i potopenou pirátskou loď Černou perlu.

Víte, proč se na světě objevila duha? Tajemství příchodu nebeské skluzavky rozluští naši nejmenší v silně expresivním ztvárnění obrazového alba výtvarnice Terezy Říčanové Noemova archa. Bilderbuch sídlící v mystickém odkazu dávných časů s průniky božské perspektivy i pomíjivé substance současnosti uvádí na knižní trh autorčino kmenové nakladatelství Baobab.