Studentka Eva z malého města na Slovensku si plní svůj sen a z dusivého rodinného prostředí se vydává na studia do Ameriky. Jenže tam, kde jiné příběhy šťastně končí, román Reflux teprve začíná. Dívka se musí vrátit do rodného města, jehož obyvatelé ji nepřijímají, protože je pro ně už cizinkou. Hledá tak opět své místo v kdysi známé společnosti, ačkoli si není jistá, jestli po něm vůbec touží.

Dvojice novel Zusky Kepplové zobrazuje dva odlišné světy: indiferentní postkomunistickou Bratislavu a Budapešť v kontrastu s Manhattanem a jeho mrakodrapy, odkud postavy prchají na východ. Zatímco první novela rafinovaně konstruuje děj i obraz polistopadové Evropy, druhá sklouzává k jednotvárné kritice usazujícího se kapitalismu.

Knižku Buchty švabachom od Zusky Kepplovej je ťažké formálne zadefinovať. Jej prvú časť tvoria len náznakmi poprepájané príbehy mladých ľudí, ktorí odišli do cudziny za prácou alebo štúdiom, pričom tá druhá (dlhšia poviedka či kratšia novela) sa odohráva v stredoeurópskom regióne a ďalej na východ.