Svou mafiánskou trilogii uzavřel Dennis Lehane skvostnou gangsterkou se všemi prvky, které k žánru patří: napětí, akce, zvraty, zrady, přestřelky, to vše koncentrováno do poměrně krátkého časového úseku.

Je to Kmotr pro 21. století? Mafiánský román současné hvězdy kriminálního žánru má s tím Puzovým společné mnohé. Ale také jiné kvality a jiné slabiny.

Ve svém třetím románu se uznávaný autor detektivní drsné školy z domovského Bostonu vzdálil až na Floridu. Přišel tak o spleti dlouholetých rodinných a přátelských vztahů, které jinak v domáckých čtvrtích Bostonu rozehrává. Nahradil to akcí a milostnou zápletkou.

Druhý román dnes již slavného amerického spisovatele Dennise Lehaneho zprvu nabízí velmi současnou (a velmi dobrou) verzi detektivní drsné školy, postupně se však překlopí do pátrání po psychopatickém sériovém vrahovi. Přes veškeré klady, které tento skvěle napsaný román má, však tento obrat není příliš šťastný.

Ačkoliv doma v USA patří Dennis Lehane k nejuznávanějším autorům kriminálních románů, v českém prostředí se jeho knihám zatím moc nedařilo. A to i přes podporu tří podařených hollywoodských adaptací. Možná, že správnou cestu našlo až nakladatelství Epocha, když se vrátilo k jeho prvotině.