IS

Ida Simons

Pozapomenutý autobiograficky laděný román Idy Simonsové z roku 1959 se stal v roce 2014 nizozemskou literární senzací a překládá se už do více než dvaceti jazyků. Nadčasové zápolení dvanáctileté Gittel s nástrahami světa dospělých se odehrává téměř před sto lety v antverpské židovské komunitě a vyznačuje se svižným a vtipným stylem, což román řadí k nestárnoucím klasickým dílům.

Pošetilá družička, jediný dokončený román klavíristky Idy Simonsové z roku 1959, upadl po její smrti v zapomnění. Jeho znovuobjevení se v roce 2014 se stalo nizozemskou literární událostí a nesentimentální pohled dvanáctileté Gittel, jímž se s humorem a (sebe)ironií dívá na svět dospělých, vzbudil zájem nakladatelů ve dvacítce dalších zemí.

Klavíristka Ida Simonsová (1911–1960) se na literární dráhu vydala až po druhé světové válce. Její jediný dokončený román Pošetilá družička z roku 1959 vzbudil svého času ohlas, ale po autorčině nečekané smrti upadl v zapomnění. Jeho znovuobjevení se v roce 2014 stalo nizozemskou literární událostí.