Nadšený ochránce přírody a autor rozsáhlé řady přírodovědných knih tentokrát zaměřil pozornost na divočinu v malém měřítku – na prostor zahrady. Poukazuje na skutečnost, že jakmile vykročíme ze dveří našeho domu, jsme obklopeni živoucím světem, jehož pestrost a variabilitu v průběhu ročních období i v postupujících klimatických změnách stojí za to pozorovat.

Kam chodí mýval na záchod? Jak vyrobit zvířecí hotel? Na co se venku vyplatí nesahat? Překvapivé i poučné odpovědi nabídne ekologický nadšenec a milovník lesů Peter Wohlleben ve své nejnovější knize pro děti, pokud se s ním vydáte objevovat přírodu přímo ve vašem městě. Při troše štěstí ucítíte třeba vůni žvýkačky z pustorylu nebo najdete kámen, který vám bude vyprávět svůj příběh.

Kterak vlci pomáhají stromům a bobrům? Je třeba nenávidět kůrovce? Jak ohrožuje globální klimatická změna zvířata či rostliny? Oblíbený autor knih o přírodě se snaží z pohledu protřelého lesníka a nadšeného milovníka všeho živého zodpovídat otázky natolik srozumitelně, aby porozuměl skutečně každý.

Stromy mluví, potí se, a dokonce umějí počítat! Že je to hloupost a báchorky pro děti? Nikoliv. Německý lesník Peter Wohlleben pracuje s fakty, kouzlí jen slovem. A dokáže tak v dětském i dospělém čtenáři probudit lásku k přírodě.

Nakolik se pocity a emoce živočichů podobají těm našim? Jak zvířata projevují, projevují-li, soucit, přátelství, stud či smysl pro spravedlnost a umějí taky lhát? Další kniha od autora populárního Tajného života stromů přináší zajímavé náhledy do světa, který rádi antropomorfizujeme.

Toto skvěle napsané poselství je – alespoň pro laika – překvapivé. Učí nás totiž, jak nevnímat les pouze jako dřevorubec. Wohlleben na základě svých mnohaletých lesnických zkušeností tvrdí, že stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolest, mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Některé autorovy spekulace jsou pro odborníky až příliš odvážné, ale třeba poskytnou impulsy k dalšímu výzkumu.