Jak velký byl Tyrannosaurus rex a jak vypadal? Měl peří? K čemu sloužily jeho relativně malé přední končetiny? Kolik fosilních koster máme dnes k dispozici, jak jsou zachovalé a co všechno se z nich dá vyčíst? Nejnovější kniha známého českého popularizátora hledá a často i nabízí odpovědi na veškeré otázky, které člověka v souvislosti s králem druhohor napadly i nenapadly, a uvádí na pravou míru mýty, jež se kolem něj za desítky let nakupily.

Před 66 miliony let se Země srazila s asi desetikilometrovou planetkou, což vyústilo v jedno z největších vymírání v historii pozemského života a zcela převrátilo miliony let evolučního vývoje. Nejnovější publikace, která se touto katastrofou zabývá, líčí jak její důsledky, tak pozoruhodný vývoj teorie, podle níž za vyhynutím dinosaurů stál právě dopad kosmického tělesa.

Seznamte se s událostí, která před 66 miliony let pravděpodobně ukončila dlouhou pozemskou nadvládu dinosaurů a připravila půdu pro věk savců. Autor Velkého vymírání fundovaně, srozumitelně a poutavě líčí také historický vývoj této teorie a uvádí důkazy, které jí dodávají na síle ve srovnání s teoriemi alternativními.

Z médií se na nás pravidelně hrnou informace o objevech fosilizovaných pozůstatků dinosaurů, kteří kdysi bývali pány této planety. Proč ale velká část těchto úžasných nálezů pochází ze severoamerických či východoasijských nalezišť? Byli dinosauři také na našem území? A pokud ano, proč se o nich tolik nemluví?

V rámci přísně tajného vědeckého experimentu se podaří vytvořit časoprostorovou škvíru, kterou lze cestovat přímo do druhohorního světa dinosaurů. Několik vědců se vydává dávno vymřelou faunu a flóru prozkoumat, ale místo rozjímání nad prehistorickou přírodou musejí bojovat o holé přežití. I tak mezitím stíhají působivě vylíčit pozdně křídový svět, a to s ohledem na nejnovější vědecké poznatky.