V programu letošního ročníku karlovarského filmového festivalu bylo o poznání méně filmových adaptací literárních děl, než tomu bývalo v minulosti. Nic obecného z toho vyvozovat nelze, nicméně oba letošní filmy natočené podle knih patřily na festivalu k těm nejlepším.

Do nepálské oblasti Dolpo se s přáteli a několikačlennou karavanou vydává italský prozaik Paolo Cognetti. Dlouhé putování horskými údolími a masívy skýtá příležitost zkoumat nejen okolní krajinu a kulturu, ale i vlastní stavy mysli. Vměstnat všechny tyto podněty na pole krátkého literárně laděného cestopisu ovšem není nic samozřejmého ani pro tak zkušeného horala a spisovatele.

Velké přátelství a také velké osamocení. Příběh dvou chlapců se odehrává v italských horách, ale zcela mimo rušná lyžařská střediska. Román z krásného, leč krutého prostředí se nejen v Itálii dočkal uznání literární kritiky a díky úspěchu u čtenářů se stal bestsellerem. Je tak silný, že čtenáře vyzývá k sestupu do vlastních vzpomínek a přemýšlení o tom, co je v životě důležité.