Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci
Pratchett, Terry: Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci

Terryho Pratchetta známe jako autora humorné fantasy pro dospělejší a odrostlejší. Přesto se však v jeho díle vyskytuje několik knih věnovaných mladším čtenářům. Letos jedna z nich vyšla i u nás.

Terryho Pratchetta známe jako autora humorné fantasy pro dospělejší a odrostlejší. Přesto se však v jeho díle vyskytuje několik knih věnovaných mladším čtenářům. Letos jedna z nich vyšla i u nás. Je napsána pro děti asi od šesti let, ale číst ji mohou čtenáři podstatně starší, neboť Terry Pratchett umí pobavit více než dobře. Že se jedná o knihu velmi zábavnou, můžeme odhadovat už jen podle autora, který sluje skvělým vypravěčským talentem.

Děj knihy nás zavede na Zeměplochu, do autorského světa T. Pratchetta. Je to placatá planeta putující vesmírem na hřbetech čtyř slonů, kteří stojí na krunýři vesmírné želvy A´tuin. Již jen tato informace dává znát, že svět je jako stvořený pro příběhy pro děti. V této knize se autor rozhodl podívat se na zoubek známé německé pověsti o Krysaři. Aby toho ale nebylo málo, přidal k ní kousek kouzla Kocoura v botách a špetku pohádek bratří Grimmů. Příběh vypráví o mluvícím kocourovi Mauricovi, jeho chytrých krysách a jednom hloupém klukovi, jenž vystupuje jako pištec. Krysy jsou skoro tak chytré jako Mauric, a tak není divu, že se jim žije poměrně dobře. Cestují totiž od města k městu, kde všichni znají příběhy o Krysaři. Krysy udělají ve městě tolik rozruchu, že starosta ještě rád zaplatí. Až jednoho dne se vše zkomplikuje, když dorazí do města, kde je přítomnost krysaře doopravdy potřeba, i když na první pohled není vidět jediná krysa... Ale ve vzduchu, ve vzduchu je cítit nebezpečí. Zde se do děje ještě přimíchá starostova dcerka, postrach okolí, jejíž příbuzné prosluly psaním pohádek a ona se jim chce vyrovnat. Proto zná velmi dobře příběhy a ví, jak by se co mělo udát. Pak už nás čeká napínavý příběh o boji proti falešným krysařům, tajemnému Krysímu králi a opravdovému Pištci.

Pratchett opět dokazuje, že psaní pro děti mu není cizí a že má děti rád. Kniha je psaná pro dětského čtenáře, autor je didaktický přesně v těch místech, kde je to potřeba, ale nikdy nezapomíná na adresáta a jde mu vždy v první řadě o to, aby se čtenáři bavili. Román je prodchnut spoustou drobných vtípků a gagů, velkým množstvím roztomilůstek, jež potěší nejen děti, ale případně i jejich rodiče (ti si vychutnají především autorovy aluze na jiná literární díla). I poselství knihy je velmi citlivě vybráno, Pratchett si bere na mušku lidskou hrabivost, zesměšňuje přílišné dlení v pohádkovém světě, poukazuje na nutnost tolerance a nesmyslnost bezhlavé důvěřivosti...

Neměli bychom také zapomenout na ocenění, jehož se knize dostalo ve velké Británii. Kniha Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci (The Amazing Maurice And His Educated Rodents) získala v roce 2001 cenu CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) za nejlepší dětskou knihu roku. Ve velké Británii se jedná o velmi uznávanou cenu a například J. Rowlingová ji se svým H. Potterem nezískala.

Kdo již někdy četl jakoukoli knihu od T. Pratchetta, tuší, co může od Maurice očekávat. Pro ty, kdo autora neznají, můžeme prozradit, že jako v jiných knihách, tak i zde používá své velmi vybroušené umění dialogu, nejen aby sdělil čtenáři nové informace, ale především aby jej pobavil. Jeho slovní komika je vyhlášená a je zárukou kvalitní zábavy. Jak už jsem ale zmínil, nejedná se o klasickou pohádku, ale o vtipnou pohádkovou reflexi pohádek a nejen jich. K bezproblémovému přijetí u dětí také přispívá překlad J. Kantůrka, který má dar jazyka srovnatelný s autorem a jenž do češtiny přeložil prakticky všechny Pratchettovy knihy.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jan Kantůrek, Talpress, 2003.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Petr Kvapil, Beroun,

nastesti existujou knihovny, jinak je to diky novinarům vyhozene jmeni