Wojciech Bonowicz
Bonowicz, Wojciech

Wojciech Bonowicz

Wojciech Bonowicz je polský básník, prozaik, literární kritik, publicista a redaktor, který se také věnuje práci s lidmi s Downovým syndromem.

Polský spisovatel a redaktor Wojciech Bonowicz se narodil v roce 1967. Je autorem krátkých, jemně ironických a asketických filozofických veršů. Zároveň je strhujícím rétorem při básnických večerech a diskusích. Na Jagellonské univerzitě v Krakově absolvoval polonistiku. V letech 1996–2000 působil jako redaktor měsíčníku ZNAK, dosud spolupracuje s týdeníkem Tygodnik Powszechny. Jeho sbírka Pełne morze (Plné moře, 2006) byla oceněna Literární cenou Gdyně.

Několik Bonowiczových biograficko-esejistických knih se věnuje životu kněze Józefa Tischnera, napojeného na hnutí Solidarita, český překlad jedné z nich chystá nakladatelství Triáda. Česky vyšly jeho básně v antologii Bílé propasti (1997) a ve dvojsbírce Lidové básně. Ozvěny (2015) v překladu Jiřího Červenky. Na podzim 2019 pobýval Wojciech Bonowicz v Praze jako stipendista Visegrádského fondu, účastnil se diskuse v Maďarském institutu a autorského večera v Božské lahvici a vystoupil na Světě knihy Plzeň.

V rozhovoru pro polský literárně-kulturní poltár Bonowicz řekl: „Nejvíce mě zajímá téma náboženské iluze, toho, že věřící člověk tvoří nějaké obrazy (např. Boha, světa) a ty obrazy jsou jeho jedinou zkušeností. Ale přece podobné obrazy skutečnost, o níž člověku jde, zároveň zahalují i odhalují. Jsem velmi úzce spjat s mystickou tradicí v křesťanství, kde je nutné obraz Boha stále očišťovat. Existuje přece slavná věta mistra Eckharta: ,Jestli něco nazveš Bohem, už to nebude On.‘“

Básnické sbírky:
Wybór większości (Volba většiny, 1995)
Hurtownia ran (Velkoobchod ran, 2000)
Wiersze ludowe (Lidové verše, 2001)
Pełne morze (Plné moře, 2006)
Wybór większości i Wiersze z okolic (Volba většiny a Básně z okolí, 2007)
Polskie znaki (Polské znaky, 2010)
Echa (Echa, 2013)
Druga ręka (Druhá ruka, 2017)

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse