Literární cena Prémio Jabuti
Pinon, Nélida: Vozes do Deserto

Literární cena Prémio Jabuti

Prestižní cenu brazilské literatury - Prémio Jabuti - získala Nélida Pinon za román „Vozes do Deserto“ (Hlasy z pouště).

Prestižní cenu brazilské literatury - Prémio Jabuti - získala Nélida Pinon za román „Vozes do Deserto“ (Hlasy z pouště). Cena Jabuti je udělována ve více kategoriích a román Nélidy Pinon byl v roce 2005 ohodnocen jako nejlepší hned ve dvou z nich: Jabuti pro román a Jabuti pro beletristické dílo.

Děj vítězného románu je zasazen do orientálního světa. Autorka se inspirovala příběhem Šehrezády, která je i ústřední postavou jejího příběhu. V knize jsou podrobné popisy prostředí a zvyků středověké orientální společnosti a spisovatelka se po pět let seznamovala s arabskou kulturou, studovala Korán a nejrůznější historické i beletristické prameny, aby dokázala pochopit svět, v němž krásná a chytrá princezna vyprávěla kalifovi příběhy, aby si zachránila život. Nélida Pinon se ani v nejmenším nesnažila upravovat nebo měnit klasický příběh legendární vypravěčky. „Vůbec jsem neměla v úmyslu soupeřit se Šehrezádou. To by bylo přinejmenším neuctivé,“ komentovala Nélida Pinon svoji inspiraci legendou Tisíce a jedné noci.

V Hlasech z pouště se neobjeví ani věta ze známého Šehrezádina vyprávění, ale to, o čem dívka uvažovala, nač myslela, co dělala v době, kdy nebavila kalifa. Kniha oslavuje moc fantazie, příběhů a snění a konfrontuje ji s všednodenním životem, praktickými problémy a realitou, v níž protagonisté příběhu žijí. Autorka přiznala, že knihu začala psát v době, kdy se potřebovala vyrovnat se smrtí vlastní matky a svět fantazie a snění jí byl největší oporou. A Šehrezádino vyprávění pro ni symbolizovalo moc příběhů - ať už v ústním či písemném podání -, které mají sílu měnit reálný svět a jeho vžité stereotypy a konvence. Současně však chtěla respektovat historická fakta, protože čtenáři v Brazílii prý mají o arabském světě jen velmi kusé představy. Román Hlasy z pouště vyšel v Brazílii, v nakladatelství Record, na konci minulého roku.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Record, 2004.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse