Za minutu půl
Bresner, Lisa: 8 h 29

Za minutu půl

Jedním z výrazných literárních děl, které vyšlo letos ve Francii, je i román Lisy Bresner s názvem 8 H 29.

Příběh má hned dvojí kriminální zápletku. Miminko, které kdosi zanechal v úschovně na nádraží v Nantes, přežije díky mladé Japonce Fumiko. Ona sama je těhotná a právě se dozvěděla, že ji její francouzský přítel Jean opouští. Než odjede do Kjóta, nechá malému dítěti svou japonskou adresu. O sedmnáct let později zabijí Fumičinu dceru Eimi, mladou gymnazistku, školní vchodové mříže, protože nepřišla včas na 8h 30. Pouze nešťastná náhoda? Nalezená holčička Louisa mezi tím vystřídala několik pěstounských rodin a nyní se chce postavit na vlastní nohy. Pracuje na pokladně v jednom supermarketu v Nantes a dopisuje si s Eimi, jež měla v úmyslu vydat se do Francie pátrat po svém neznámém otci. Nakonec ale odjíždí do Japonska Louisa, protože se chce vydat po stopách mrtvé Eimi, kterou začala považovat téměř za svou sestru.

Tento „drsný román pro náctileté“ by svým tématem i zpracováním zapadl stejně dobře i do literatury pro dospělé. Postavy jsou starší než čtenáři, jimž je kniha určena (podle francouzského vydání se jedná o román pro čtenáře starší čtrnácti let). Podobně i propracovaná struktura, založená na několika výpověďních perspektivách, klade určité čtenářské nároky. Styl je jednoduchý, oproštěný od složitých konstrukcí, vypravěč jde přímo k věci. Čtenářovu pozornost udržuje v napětí zejména dynamický způsob podání, a to zvláště výraznou eliptičností celého vyprávění. Detektivní nádech románu dodává knize už jen punc vzrušujícího tajemna. Zámlky a nejasná místa se v románu harmonicky doplňují s vypravěččiným hlubokým smyslem pro detail a jejími postřehy o každodenních momentech. Navíc se v knize střetávají dvě kultury – francouzská realita se setkává s japonskou. Román tak odpovídá na pozitivní ohlasy stále populárnější asijské kultury u francouzské mládeže obecně. Právě Lisa Bresner je jednou z těch, díky nimž je dnes svět Orientu u Francouzů tolik oblíbený.

Lisa Bresner se narodila v roce 1971. Ve Francii je uznávanou sinoložkou a spisovatelkou, avšak věnovala se také tanci, herectví a filmu (napsala několik scénářů a sama režírovala krátkometrážní film Misako z roku 2004). Široký umělecký záběr se zákonitě odráží i v jejím díle, například v románu 8 H 29 nacházíme inspiraci v japonském filmu a slavných kreslených seriálů manga. Fascinací asijskou kulturou se vyznačuje celá bohatá a citlivě vnímavá tvorba Lisy Bresner. Svůj první román Le Sculpteur de femmes (Sochař žen) vydala ve dvaceti letech a od té doby stačila publikovat na sedmadvacet knih pro mladé i dospělé (včetně autobiografického románu Pékin est mon jardin (Peking je mou zahradou), který vyšel v nakladatelství Actes Sud v roce 2003). Lisa Bresner se v červenci 2007 rozhodla ukončit svůj život. Román 8 H 29 vyšel v březnu 2008 již po autorčině tragické smrti.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Actes Sud Junior, Arles, 2008, 150 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse