Wodka und Messer
Becker, Artur: Wodka und Messer

Wodka und Messer

Kuba Dernicki je šťastný člověk. Má práci a rodinu a dlouhé roky už žije v ráji, v Německu. Jednoho dne ho ale silná touha přivede na cestu zpět, do Polska, do staré domoviny, na místa, kde strávil dětství, k jezeru Dadaj.

Kuba Dernicki je šťastný člověk. Má práci a rodinu a dlouhé roky už žije v ráji, v Německu. Jednoho dne ho ale silná touha přivede na cestu zpět, do Polska, do staré domoviny, na místa, kde strávil dětství, k jezeru Dadaj. Vrací se do nádherné krajiny, v níž žijí samí svéhlaví lidé, které drží nad vodou lstivé léčky, humor a vodka. A vyprávějí si historky, v nichž dojdou vzkříšení i mrtví, co se nedali na katolickou víru. Jako Marta, Kubova mladá milenka, která před mnoha lety utonula v ledovém jezeře, když prchala před komunistickými štváči – a která žije dál v majitelce hotelu Justyna Star (dvojnice?), je krásná a svůdná, jako tenkrát. Není divu, že se Kuba do Justyny zamiluje a do zběsilé hry se zapojí celá vesnice, starosta Król i starý farář Kazimierz, jednooká teta Ala i její druh Wojtek. A mezi nimi tápe Kuba, kterého doprovází výmluvný nůž, co chvíli to chvíli, přímo do srdce vzpomínek.

„Wodka und Messer“ je román o vlasti, o lásce. Je to barvitá kniha, nad kterou září polské nebe, „opile jako muži z Bartoszyc, jako ryby v Dadaji“.

(přeloženo z http://www.arturbecker.de/Prosa/wodka_messer/wodka_messer.html)

Malá čtenářská ochutnávka

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Artur Becker: Wodka und Messer. Lied vom Ertrinken. Weissbooks, Frankfurt am Main, 2008.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse