Německá knižní cena 2010 pro Melindu Nadj Abonji
Nadj Abonji, Melinda: Tauben fliegen auf

Německá knižní cena 2010 pro Melindu Nadj Abonji

Nositelkou prestižní Německé knižní ceny za rok 2010 se stala maďarská Srbka žijící ve Švýcarsku Melinda Nadj Abonji.

Porota vyznamenala její třísetstránkový román Tauben fliegen auf (Holubi vzlétají; nakladatelství Jung und Jung Verlag).

Maďarská rodina ze srbské Vojvodiny emigruje do Švýcarska, kde začne provozovat kavárnu. Příběh rodiny Kocsisových je vyprávěn z perspektivy dcery Ildiko, nejprve očima dítěte, pro něž je všechno nové, pak očima mladé ženy, která již vnímá oba tolik rozdílné světy. Co se zpočátku jeví jako lehkomyslná balkánská komedie, když se rodina v ojetém hnědém Chevroletu vydá v létě na cestu domů do vlasti, brzy překryje stín – stín rodinné historie i války v Jugoslávii.

Melinda Nadj Abonji se narodila 22. června 1968 v srbském městě Bečej. V pěti letech, roku 1973, odešla se svými rodiči do Švýcarska. V současnosti žije v Curychu, kde působí jako spisovatelka a hudebnice. První román nazvaný Im Schaufenster im Frühling (Ve výloze na jaře) vydala v roce 2004, nejnovější román vyznamenaný Německou knižní cenou Tauben fliegen auf (Houbi vzlétají) byl nominován rovněž na Švýcarskou knižní cenu.

Ukázka z knihy v němčině

Ukázka z knihy v anglickém překladu

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Jung und Jung, Salzburg a Wien, 2010, 316 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse