Ocenění pro Hilary Mantelovou
The Man Booker Prize 2012

Ocenění pro Hilary Mantelovou

Čerstvé šedesátnici Hilary Mantelové se letos s románem Předveďte mrtvé poštěstilo to, co se nepovedlo Salmanu Rushdiemu, Ianu McEwanovi a dalším britským literárním hvězdám – nejsledovanější tamní literární cenu Man Booker Prize dostala podruhé.

Čerstvé šedesátnici Hilary Mantelové se letos poštěstilo to , co se nepovedlo Salmanu Rushdiemu, Ianu McEwanovi ani dalším britským literárním hvězdám – nejsledovanější tamní literární cenu Man Booker Prize dostala podruhé.

Dostala se tak do elitní společnosti J. M. CoetzeehoPetera Careyho, a navíc má dvě prvenství – zopakovat svůj úspěch dokázala v rekordně krátkém čase (za tři roky od svého prvního vítězství v roce 2009), a kromě toho je to poprvé ve více než čtyřicetiletých dějinách (Man) Booker Prize, kdy byla cena udělena prvnímu a druhému dílu série (v případě Mantelové trilogie, která má být uzavřena románem The Mirror and the Light koncem roku 2013). Úplně obvyklé není ani to, že oceněn byl historický román, ale to už se vyzdvihovalo při triumfu románu Wolf Hall. Když nyní zvítězilo jeho přímé pokračování Bring Up the Bodies, oficiální text na webu Man Booker Prize nešetří chválou na to, jak Mantelová „oživila postavu Thomase Cromwella – a s ním celý žánr historického románu“ ve věku digitálních médií, který je posedlý spíše přítomností a blízkou budoucností.

Autorka opět sleduje svého kontroverzního hrdinu, intrikujícího sekretáře krále Jindřicha VIII. Thomase Cromwella, přičemž se dostává k jedné z historiky i literáty nejčastěji zpracovávaných událostí, totiž k obvinění, pronásledování a popravě Anny Boleynové, královy zprvu bezhlavě milované milenky a manželky, která mu však neporodila syna. Děj je dosti krvavý, zároveň je však nahlížen s ironií, která je pro Mantelovou charakteristická; oproti Wolf Hall je děj také zhuštěnější. Kniha už dříve získala příznivé recenze v Británii i v USA a také její prodeje jsou velmi dobré, byť se nyní samozřejmě očekává jejich dramatický nárůst. Mezi méně známými jmény v šestici nominovaných byla od počátku favoritem.

Román příští rok vydá nakladatelství Argo pod názvem Předveďte mrtvé, na překladu právě pracuje Michala Marková. Autorčini fanoušci si mezitím mohou zkrátit čekání jejím letos česky vydaným románem Za temnotou z roku 2005, posledním, který napsala, než se ponořila do studia éry Jindřicha VIII.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse