Jak se z milostného třicetišestiúhelníku stal milostný trojúhelník
Cass, Kiera: Selekce

Jak se z milostného třicetišestiúhelníku stal milostný trojúhelník

Selekce americké autorky Kiery Cassové se odehrává na území bývalých Spojených Států v době po čtvrté světové válce, ale spíše než o dystopický román se jedná o teenagerskou romanci. Ve společnosti rozdělené do osmi kast se může hlavní hrdinka domoci lepšího postavení jedině sňatkem anebo prostřednictvím Selekce, travestie tradičních pohádkových postupů, v níž dívky soupeří o „ruku“ budoucího krále.

V posledních letech se těší stále větší oblibě takzvané dystopické romány – knihy odehrávající se v daleké budoucnosti, kdy se náš svět kvůli válkám či přírodním katastrofám změnil k nepoznání. Nikoli však k lepšímu. Známými ukázkami jsou třeba Hunger Games od Suzanne Collinsové, Divergence od Veronicy Rothové či Dárce od Lois Lowryové. Selekce od americké autorky Kiery Cassové je další v řadě dystopických románů zaměřených na mladé dospělé.

Selekce se odehrává v zemi Illéa na území bývalých Spojených států, které zanikly po porážce Ruska ve čtvrté světové válce. Mladičká země se však stále potýká s útoky rebelů, kteří zcela běžně pronikají až do královského paláce (vzhledem k tomu, že jsou mezi strážnými i čerstvě naverbovaní nováčci, není se čemu divit). Veškeré obyvatelstvo je rozděleno do osmi kast od královské rodiny v kastě první až po bezdomovce a tuláky v kastě osmé. Jediná šance na lepší společenské postavení bývá sňatek. A účast na Selekci.

Osud Americy Singerové je tedy již od jejího narození takřka vytesán do kamene. Jakožto příslušnici páté kasty jí je dáno pracovat jako umělkyně (umí zpívat a hrát na několik nástrojů) a bojovat až do smrti s chudobou. Američina matka tedy hluboce doufá, že se i její druhá nejstarší dcera provdá za někoho z vyšší kasty. Selekce představuje dokonalou příležitost. I kdyby se America nestala přímo princeznou, mohla by být povýšena do třetí kasty. Matka ale netuší, že se America už dva roky tajně schází s Aspenem, chlapcem z kasty šesté. S chlapcem, který živí matku a šest sourozenců. S chlapcem, který nemá žádnou budoucnost.

America se zprvu odmítá Selekce vůbec zúčastnit. Ani v nejmenším si nepřeje stát se manželkou prince Maxona, o němž nemá zrovna valné mínění (i když o něm vůbec nic neví). Navíc považuje za vysoce nepravděpodobné, že by vylosovali právě ji, aby se spolu s dalšími třiceti čtyřmi dívkami přestěhovala do královského paláce a soupeřila o přízeň budoucího krále. Vzhledem k tomu, jak je pravděpodobnost jejího úspěchu malá, vlastně až zarazí, jak urputně se America odmítá do Selekce vůbec přihlásit. Čtenáři je však od začátku jasné, že bude mezi oněmi šťastlivci vylosováno právě i Američino jméno. Ještě předtím se s ní ale Aspen rozejde, když si po dvou letech náhle uvědomí, že jí nemá co nabídnout. Po losování se America dostává do královského paláce a poznává zbývajících třicet čtyři potenciálních princezen. A prince Maxona.

Cassová přišla v Selekci s poutavým dystopickým světem, v němž vládnou bohaté elity, chudým se od státu nedostává žádné pomoci a svoboda obyvatel je silně omezena. Nižší kasty nemají přístup ke vzdělání. Sex před svatbou je zakázán. Ochrana proti početí je jen pro bohaté. Fanoušci dystopie s napětím očekávají, kdy se tento nefunkční systém začne bortit. Čeká je však zklamání. Otřesnou společenskou situací a nespravedlivý‎‎m dělením do kast se Selekce nijak nezabývá a hlavní otázky zůstávají nezodpovězeny. Co chtějí rebelové útočící na královskou rodinu? Proč neexistují žádné knihy o dějinách země? Odpovídají historická fakta, která jsou Americe předkládána, pravdě? A ještě více bude možná čtenáře zajímat: má smysl číst i další díly, nebo se budou i ty zaměřovat čistě na pubertální námluvy?

Ani romantické duše si však v Selekci nepřijdou na své. Zápletka připomíná dnešní reality show, účastnice však soupeří o mnohem víc než o peníze. Spíš než boj na život a na smrt jako v Hunger Games zde o výherkyni rozhodne krása, charisma a možná nějaké ty dívčí intriky. Důležité zde není jen zalíbit se samotnému princi, ale i jeho rodině a veřejnosti. America v soutěži sice jednoznačně vede (aniž by se jakkoli snažila), ale měla by si konečně ujasnit, kterého chlapce vlastně chce. Navzdory zlomenému srdci a averzi vůči první kastě totiž America během měsíce stráveného mimo domov navazuje intimní vztah s mdlým Maxonem (štědrým, ale rozmazleným princátkem, které nemá o strastech nižších kast ani ponětí) a začíná na zbývající dívky žárlit. Když se však v jejím životě znovu objeví Aspen, není si už America svými pocity vůbec jistá. Její příběh je ale na pokračování, takže s rozhodnutím nemusí spěchat.

Selekci lze tedy spíše než milovníkům dystopických románů doporučit fanouškům StmíváníUpířích deníků, kteří si potrpí na nerozhodné hlavní hrdinky a milostné trojúhelníky. Čtenáři si však mohou ze Selekce odnést minimálně jedno ponaučení: pánové, pokud před vámi nějaká dívka zakopne a řítí se přímo na vás, nechytejte ji. Nechte ji spadnout. Zákon schválnosti totiž diktuje, že vás s ní v náručí přistihne vaše milovaná.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jana Montorio Doležalová, CooBoo, Praha, 2014, 288 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

40%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Jitka J.,

Vtipně a výstižně napsáno. Protože mě literatura young adult a žánr dystopie zajímají, četla jsem i druhý díl, ten je dokonce ještě slabší než Selekce, jelikož skoro celou knihu America jen váhá mezi Maxonem a Aspenem. To už lze v daném žánru a věkové kategorii doporučit spíše zmíněné Hunger Games nebo Jiskru v popelu.