Fantasy a vzducholoď
Kibuishi, Kazu: Amulet 3

Fantasy a vzducholoď

Třetí pokračování fantasy série má převážně akční děj a ústřední příběh zamotává jen málo. Cílová skupina – tedy starší školní děti – však bude spokojena.

Když nakladatelství Paseka začalo s vydáváním série Amulet od amerického kreslíře japonského původu Kazu Kibuishiho, začalo sympaticky hned se dvěma díly současně. Autor navíc celou sérii koncipoval jako „trilogii trilogií“ a dává tedy smysl, že tentokrát už vyšel třetí díl samostatně. Jen se nějak nezdá, že by autor Výpravou v oblacích uzavřel nějaký dílčí příběh nebo alespoň dramatický oblouk, ba skoro to vypadá, že úvodní dvojice příběhů byla uzavřenější a obecně sevřenější.

Dva mladí sourozenci se totiž ve fantasy světě, do kterého pronikli, když pátrali po mamince spolknuté obludou ve sklepě starého domu, na konci druhého dílu se ztracenou matkou přece jen shledali. Třetí díl je sice připraví o některé přátele, ale jinak příběh posouvá jen o něco málo dál. Autor si přitom pomáhá převážně akčními scénami a několika náznaky budoucích peripetií.

Emily a Navin prchají před vražednými elfy a snaží se dostat k takzvané Radě strážců, mocným mágům, kteří spravují pohádkovou zemi Alledie. Rada sídlí ve ztraceném městě kdesi vysoko v oblacích a jediná cesta k němu tedy vede vzduchem – a v případě Alledie je k dispozici vzducholoď. Než se k ní hrdinové dostanou, čeká je několik honiček a bitek, to samé se opakuje během letu. Kibuishi opět kombinuje tradici tolkienovské fantasy s pokročilými technickými vynálezy. Možná by svět Alledie patřil do steampunku, kdyby ovšem všechny ty větší i menší roboty, vzducholodě a další stroje poháněla pára. Ta to však zřejmě není (z ničeho se tu nekouří) a palivo oněch technických vymožeností zůstává zatím trochu záhadou.

Příběh zamotává elfský princ Trellis, který se k sourozencům a jejich spolubojovníkům přidává, přičemž není jasné, zda jim chce pomoci v boji proti tyranskému elfímu králi, anebo zda se jen přetvařuje a při nejbližší příležitosti mu je vydá, aby si tak zachránil vlastní kůži. Emily vlastní tajemný amulet, který jí dává magické schopnosti, podobnou silou vládne i Trellis a zřejmě také nová postava v sérii, ambiciózní mladík Max Griffin, který skupinu doprovází do tajemného města a brousí si zuby na členství ve zmíněné Radě strážců. Jinak je ale příběh velmi lineární, hrdinové uniknou nástrahám, jejich skupinka se opakovaně rozšiřuje a ztenčuje, v zásadě jde o jednoduchý přesun v prostoru a čase.

Kibuishi je nicméně schopný vypravěč, takže umí být napínavý, dramatický, dojemný i tajemný. A dosti vyčerpávajícím způsobem tak vyplňuje očekávání většiny cílových čtenářů, totiž dětí staršího školního věku. Ti se snadno ztotožní s oběma ústředními hrdiny, strhne je spád příběhu i osudy vedlejších postav a závěr je navnadí k dalším očekáváním. Že se přitom skupina jen poněkud komplikovaněji přesunula z bodu A do bodu B, nikdo z nich řešit nebude a je to koneckonců součástí hry – ne každý díl série musí přinášet zvraty.

Výprava v oblacích není vyloženě vata, Kibuishi přece jen přimíchal do děje nějaké novinky a překvapení. Ty ale ústřední příběh rozvíjejí jen málo. Neznamená to, že by byl třetí díl série Amulet – tradičně bravurně nakreslený – nějak výrazně horší než oba předchozí. Jen více spoléhá na konvence fantasy žánru a na to, že čtenáři, kteří mají za sebou oba první díly, už jsou tak trochu „zaháčkováni“ a řidší děj příběhu odpustí v napjatém očekávání dalších dílů.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Kazu Kibuishi: Amulet 3. Výprava v oblacích. Přel. Michal Prokop, Paseka, Praha, 2019, 208 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse